Csehországban csökkennek a legnagyobb mértékben a reálbérek a visegrádi országok közül

Csehországban csökkennek a legnagyobb mértékben a reálbérek a visegrádi országok közül

Prága látképe a Légiósok hídjáról (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magas infláció miatt az idén 8,3 százalékkal csökkennek a reálbérek Csehországban. A négy visegrádi ország közül várhatóan a cseheknék lesz a legnagyobb reálbércsökkenés, magasabb, mint az európai uniós átlag – derült ki abból a tanulmányból, amelyet a prágai székhelyű Cyrrus beruházási társaság készített. A CTK cseh hírügynökség által ismertetett elemzés szerint a jövő évben 0,1 százalékos reálbércsökkenés várható Csehországban.

– A reálbérek negatív alakulása már tavaly óta kísért bennünket, s a következő hónapokban nem várható jelentős változás. A magas árszint negatívan befolyásolja a háztartások vagyoni helyzetét, a meglódult infláció mindenkit elszegényít, de elsősorban az alacsony bevételű háztartásokat sújtja – mutatott rá Anna Píchová, a Cyrrus elemzője.

Az MTI által is ismertetett elemzés szerint az idei reálbércsökkenés Csehországban jóval magasabb lesz, mint a többi visegrádi országban, illetve mint az európai uniós 2,3 százalék. „Lengyelországban 2,3 százalékos, Szlovákiában 1,1 százalékos, Magyarországon pedig 0,3 százalékos reálbércsökkenés várható” – olvasható a dokumentumban. – A jövő évben az Európai Unió szintjén 0,6 százalékos reálbéremelkedés várható. Ugyanez a növekedés várható Lengyelországban. Szlovákiában a várható reáélbérnövekedés 0,7 százalék, Magyarországon pedig 2,3 százalék. Egyedül Csehországban prognosztikál a Cyrrus 0,1 százalékos visszaesést jövőre – írja a CTK.

Másfelől tény – emlékeztet Anna Píchvová –, hogy az utóbbi tíz évben a reálbérek növekedése gyorsabb volt az uniós és a visegrádi átlagnál. A 2011-2021 évek közti időszakban a bruttó bérnövekedés 41,4 százalékos volt Csehországban, míg az uniós átlag 20,8 százalék volt. A Cyrrus elemzése szerint a reálbérek csökkenése Csehországban csak átmeneti jelenség, rövidtávú lesz, majd újra növekedés várható.

– A négy visegrádi ország közül jelenleg Csehországban a legmagasabb a havi átlagbér – derült ki a Mazars nemzetközi pénzügyi tanácsadó ügynökség legújabb tanulmányából, amelyet a közelmúltban ismertetett szintén a CTK. „Csehországban jelenleg 1533 euró a havi átlagbér, Magyarországon 1349, Lengyelországban 1301, Szlovákiában pedig 1185 euró” – mutatott rá a prágai székhelyű Mazars, amely minden évben 22 közép- és kelet-európai ország adórendszereit hasonlítja össze.

Korábban szakértőket kérdezve lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője még szeptember végén arról beszélt: „Az idei évben hozzávetőlegesen 15 százalék körüli volt a béremelés, az infláció viszont ezt már most meghaladta, az év vége felé pedig a pénzromlás értéke elérheti a húsz százalékot, vagyis már most elmondható, hogy legkevesebb öt százalékkal csökken a reálbér. Várhatóan a jövő év sem lesz jobb, hiszen 15 százalék körüli inflációval lehet számolni, de legfeljebb tízszázalékos béremeléssel. Fontos lenne, hogy ebben a helyzetben ne emelkedjen a minimálbér, vagy legfeljebb egy számjegyű mértékben, mert recesszió idején ennél nagyobb emelés a vállalkozások tömeges csődjéhez vezetne, ami ismét csak növelné a munkanélküliséget.”