Több havi bérrel tartoznak a csornai napelemgyár dolgozóinak

Több havi bérrel tartoznak a csornai napelemgyár dolgozóinak

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Ecosolifer Kft. csornai napelemcella-gyárának avatásán 2020. december 10 (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még a márciusi fizetésüket sem kapták meg a csornai EcoSolifer Heterojunktion Kft. dolgozói – tudta meg a 24.hu.

A portál azt írta, hogy a kisalföldi napelemgyár bukdácsolása nyolc éve tart, pedig nagy erők mozdultak meg az ügyében, hiszen az alapkőletételnél maga Áder János is ott volt, a projekt indulásakor, 2014-ben 1 milliárd forint egyedi támogatást ítélt meg a kormány, 1,9 milliárd forint uniós támogatást is kapott, az állami Eximbank Zrt. 22,4 millió euró erejéig nyújtott kölcsönt, melyet a szintén állami Magyar Fejlesztési Bank vett át később, a keretét pedig 40 millió euróra bővítette (körülbelül 10 milliárd forint).

A gyárat végül 2020 decemberében adták át, az eseményen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mondott beszédet. Az eredetileg 15 milliárdosra tervezett beruházás addigra 18,9 milliárdosra duzzadt, az állami támogatás összege pedig meghaladta a 2 milliárd forintot. Hat évvel a projekt elindítása után kezdődött a termelés Csornán, arról azonban, hogy milyen eredményt hozott az első teljes üzleti év, nincs információ, a tavalyi év gazdálkodásáról a mérlegbeszámolót hiába kereste a 24.hu az Igazságügyi Minisztérium adatbázisában.

Az Opten adatbázisa szerint a 2020-as évre bő 1,7 milliárd forint veszteséget könyveltek el. A cégdokumentumokból ugyanakkor az látszik, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóság az idén június 10-én végrehajtási eljárást rendelt el. Az OLAF is vizsgálódik.

A 24.hu kereste a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-t, hogy kaptak-e tájékoztatást a csornai állapotokról, és mi a tervük a továbbiakban az EcoSoliferrel, mivel számolnak, hogyan rendezik az állami kölcsön sorsát, de választ nem kaptak.

A 24.hu kereste az EcoSolifer ügyvezető-tulajdonosát, Haidegger Ákost, a cégpapírokban megadott címről azonban visszapattant az emailjük, a csornai gyárban pedig azt mondták, hogy nem dolgoznak a cégnél leállás van, őt pedig Budapesten keressék. A portál helyi forrásai is azt mondták, nincs mozgás a cégnél. Egy dolgozó elmondása szerint húsvét előtt kezdődtek a gondok, április 12-én ment oda hozzájuk az igazgató, hogy biztos észlelték, hogy nem kaptak fizetést, de azt mondta, két hét múlva rendeződhet a helyzet.

A portál forrása szerint május 8-án többeket igazolt fizetett távollétre küldtek, majd hamarosan értesítést kaptak, hogy a helyzetre tekintettel két napon belül el kellene dönteniük: fizetetlen szabadságra mennek vagy közös megegyezéssel felmondanak. Még aznapra összehívtak egy gyűlést, ahol a dolgozók jelezték, nem kérnek a fizetetlen szabadságból, más opciót várnak a cégvezetéstől. „Pár nap múlva jött egy üzenet, hogy állásidőre vagyunk küldve határozatlan időre, amit majd fizetnek valamikor. Most ott tart a dolog, hogy háromhavi bérrel vannak elmaradva” – mondta az egyik érintett.

A dolgozók tanácstalanok, az állásidő alatt eddig nem jutottak pénzhez, nincs információjuk arról, újra elindul-e a gyár, és ha igen, mikor. 

Címkék: napelem, Csorna