Csúcson a külkereskedelmi mérleg hiánya

Csúcson a külkereskedelmi mérleg hiánya

Fotó: Pixabay.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

gaz

Augusztusban 467 millió eurós hiány keletkezett a magyar külkereskedelmi mérlegben – írja a Portfólió. Ennél az elmúlt másfél évtizedben csak tavaly tavasszal volt nagyobb a hiány, amikor a koronavírus-járvány miatt leállt az export.

A mérleg romlása már a második negyedév óta tart, de különösen az utóbbi két hónapban gyorsult fel. A magas hiány annak köszönhető, hogy az euróban számolt import 16 százalékkal, az export viszont csak 5 százalékkal emelkedett.

A részletek azt mutatják, hogy az import gyors növekedése a gazdaság magára találásának a következménye, a koronavírus-válságból való felpattanás a fogyasztási és a beruházási célú behozatalt egyaránt emelte. Az export viszont döcög, ami már az ipari termelési adatokból is látszik: a leállások, ellátási problémák kihatnak a szektor összteljesítményére, így nem meglepő, hogy a kivitel is akadozik. A termelési problémák a gyárak hagyományos nyári felújítási, karbantartási munkáit is augusztusra koncentrálhatták, ami tovább növelte a termeléskiesést.

Az elmúlt években hullámzó mozgás jellemezte az exporttöbbletünket. Az erős keresletélénkítés 2017-2019-es időszakában romlás következett be, majd az új termelő kapacitások üzembe állása, a koronavírus sokkjából való feléledés újra hizlalni kezdte a többletet. Ez akadt el az idén újra, és amíg a kínálati súrlódásos problémák fennmaradnak, valószínűleg a tendencia ki is tart. Erre erősít rá a nyersanyag-, illetve az utóbbi időben az energiaárak gyors emelkedése, ami az importszámlákat emeli.