Az MNB kikövezte az utat a magasabb kamatok felé

Az MNB kikövezte az utat a magasabb kamatok felé

Az MNB épülete (Fotó: Wikipédia/Yelkrokoyade)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Monetáris Tanács kedden a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött. Eszerint szerdától az egynapos jegybanki betét kamata 1,6 százalékra emelkedik az eddigi 1,15 százalékról, a kamatfolyosó tetején pedig az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamata 3,05 százalékról 4,1 százalékra emelkedik.

A Monetáris Tanács novemberi kamatközleményében jelezte, hogy az elmúlt időszakban felerősödtek az olyan rövid távú pénz- és árupiaci kockázatok, amelyekre gyorsan és a szükséges mértékben kíván reagálni a jegybank. Ennek részeként az egyhetes betéti eszköz kamata az elmúlt hetekben az alapkamat szintje fölé emelkedett.

A közlemény szerint a kamatfolyosó kiszélesítése és felfelé aszimmetrikussá tétele szervesen illeszkedik a monetáris politika új szakaszának stratégiájába. Az árstabilitás elérése és fenntartása érdekében kiemelten fontos, hogy a jegybank számára elegendő mozgástér álljon rendelkezésre, biztosítva a gyorsan változó környezetből fakadó kockázatok hatékony kezelését.

A mostani bejelentés fényében nem lenne nagyon meglepő, ha csütörtökön ismét az egyhetes betéti kamat emelésére kerülne sor. Ez azt jelentheti, hogy a hozzá kötött Budapesti bankközi forint hitelkamatláb (Bubor) további növekedése várható, ami magával hozhatja a hitelkamatok további emelkedését a változó kamatozású kölcsönök esetében.

Annál is inkább érdemes figyelemmel lenni erre, mert jegybanki adatok szerint a lakáshitelt felvevőknek 35 százaléka változó kamatozásra adósodott el, így őket akár jelentősen is sújthatja,  hogy a jelek szerint még hosszabb ideig a kamatok emelkedésére lehet számítani. 

A jegybank számításai szerint, ha az ötszázalékos kamattal felvett hitel kamata hat százalékra emelkedik, akkor egy 5 éves hátralévő futamidejű változó kamatozású hitel esetében 2,4 százalékkal, 10 éves esetében 4,7 százalékkal, míg 20 éves hátralévő futamidővel bíró hitel esetében már 8,6 százalékkal növeli a törlesztőrészletet.

Szakértők szerint aki teheti, a lehető leggyorsabban váltsa ki változó kamatozású hitelét fix kamatozásúra, mert egyelőre nem látni a kamatemelési ciklus végét, így azt sem tudni, meddig emelkednek a hitelkamatok. Aki pedig nem tudja finanszírozni a fixálás költségeit, az a futamidő hosszabbításával tarthatja alacsonyan a törlesztőrészleteket. Ez esetben azonban tisztában kell lenni azzal, hogy így akár jelentősen is emelkedhet a visszafizetendő teljes összeg.