Döntött az MNB: 5,40 százalékra növelték a jegybanki alapkamatot

Döntött az MNB: 5,40 százalékra növelték a jegybanki alapkamatot

Az MNB épülete (Fotó: Wikipédia/Yelkrokoyade)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal, 5,40 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén, és ugyanekkora mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét is – írja az MTI.

Márciusi ülésén a testület 100 bázisponttal 4,40 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Az indoklásban hangsúlyozták, hogy az orosz-ukrán háború miatt megnövekedtek a fundamentális inflációs kockázatok, ami az alapkamat-emelési ciklus korábbinál nagyobb lépéssel történő folytatását tette szükségessé.

Februárban és januárban a monetáris tanács 50-50 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot. A testület 2021 júniusában jelentette be és kezdte meg kamatemelési ciklusát, amely közlése szerint addig tart, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba. Az alapkamat az emelési ciklus megkezdéséig 2020 júliusa óta állt 0,60 százalékon.

Bár a mostani alapkamatemelés jelentősnek számít, jelenleg az ennél jóval magasabb, egyhetes betéti kamat számít irányadó rátának, ez egyébként 6,15 százalékon áll.

Nem csoda, hogy a jegybanknak ekkorát kellett emelnie, az infláció márciusban már 8,5 százalékos volt, ami az elmúlt 15 év legmagasabbjának számít. A jegybank a márciusban kiadott inflációs jelentésében éves átlagban azzal számolt, hogy az infláció a 7,5-9,8 százalékos tartományban fog mozogni. 

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) még ennél is borúlátóbb, az év egészére 10,3 százalékos inflációt jósol, amely 2023-ra is csak 6,4 százalékra mérséklődik majd.  

A kamatemeléstől egyrészt azt remélik a döntéshozók, hogy vonzóbbá válik a forint, és valamelyest erősödni tud. Ez most be is következett, legalábbis rövid távon: a kamatdöntés bejelentése előtt az eurót 375,31 forinton, a dollárt 351,21 forinton, a svájci frankot pedig 366,58 forinton jegyezték. Negyedórával a kamatdöntés bejelentését követően az eurót 374,44 forinton, a dollárt 350,87 forinton, a svájci frankot pedig 366,11 forinton jegyezték, ami a forint sorrendben 0,23, 0,10 és 0,13 százalékos erősödésének felel meg a három devizával szemben.

Másrészt az alapkamat és az egyhetes betét kamatának emelése miatt nőnek a kereskedelmi bankok által nyújtott hitelek kamatai is, vagyis drágábban lehet hitelt felvenni.

A döntés közlése után egy órával, délután három órakor Matolcsy György tart sajtótájékoztatót, ahol az MNB elnöke a döntés hátteréről beszél majd.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke márciusban arról beszélt, hogy a háború okozta gondok, a nyersanyagárak emelkedése, a külső piacok problémái, valamint az általános bizonytalanság miatt a GDP 2,5-4,5 százalékkal emelkedhet idén Magyarországon.

Címkék: alapkamat, MNB