Drámai kamatemeléssel próbálják megállítani a rubel zuhanását

Drámai kamatemeléssel próbálják megállítani a rubel zuhanását

Fényreklám meghekkelésével üzentek Szurgutban Putyinnak az összeomló rubel miatt. (Képernyőfelvétel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz központi bank kedd délelőtti rendkívüli ülésén 3,5 százalékponttal – 8,5 százalékról 12 százalékra – emelte a kamatlábakat, hogy megállítsa a rubel zuhanását – írja a The New York Times. A drámai lépésre azután került sor, hogy a nemzeti valuta árfolyama hétfő délelőtt 16 havi mélypontra zuhant: egy dollárért több mint száz rubelt kellett adni. A nemzeti bank döntése azt jelzi, aggódnak az ukrajnai háborúnak az orosz gazdasági stabilitásra gyakorolt hatása miatt.

A rubel már a háború kitörésekor is nagyot zuhant, de aztán fokozatosan visszaerősödött. A mostani gyengélkedés januárban elkezdődött, ahhoz képest több mint 25 százalékot veszített az értékéből az orosz pénz. Az éves infláció átlagosan 7,1 százalék volt az elmúlt három hónapban – áll a központi bank közleményében –, ami jelentős eltérést jelent a 4 százalékos céltól.

A százrubeles dollárár egyébként annyira kiakasztott egy ismeretlen hekkert a nyugat-szibériai nagyvárosban, Szurgutban, feltört egy fényreklámot, és meghekkelt szöveget helyezett el rajta – szúrta ki a 444.hu. A körbefutó szöveg azt üzente mindenkinek, aki látta: „Putyin f**zfej és tolvaj. 100 rubel / dollár – elment az eszed”. 

Címkék: kamatemelés, rubel