Drámai ütemben romlik a pénzünk

Drámai ütemben romlik a pénzünk

Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A KSH által vizsgált termékek és szolgáltatások 80 százalékának emelkedett az ára tavaly novemberhez képest, és majdnem 60 százalékuknak jobban, mint amekkora a jegybank által 2021-re várt infláció mértéke - írja a 24.hu. Ha a jövő évre nézünk előre, akkor azt látjuk, hogy hasonló áremelkedésekre számíthatunk számos területen.

Idén húsz százalék felett drágult a napraforgó étolaj (+29%), a konyhaasztal (+28%), a tejes margarin (+25%), az akácméz (+23%), a kései burgonya (+23%), a finomliszt (+21%) és a női szandál (+21%). Mint a felsorolásból látható, az üzemanyagok után legjobban dráguló hét termék közül öt élelmiszer. A fogyasztóiár-listán összesen 173 áru, illetve szolgáltatás szerepel, közülük 146-nak emelkedett az ára.

A Magyar Nemzeti Bank december 15-én 5,1 százalékra emelte az idei inflációs prognózisát, jövőre pedig 4,7–5,1 százalékos pénzromlással számolnak. Várakozásuk szerint az infláció 2022 negyedik negyedévében térhet vissza a toleranciasávba (3, plusz-mínusz 1 százalék), míg a 3 százalékos cél 2023 első félévében valósulhat meg.