Duplájára emelkednek az alkalmi munkák adóterhei

Duplájára emelkednek az alkalmi munkák adóterhei

Illusztráció. (Fotó: Nicolas Gras/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rosszul járnak a mezőgazdasági idénymunkások, júliustól a duplájára emelkednek az alkalmi munkák adóterhei – derült ki a Könyveléscentrum.hu összeállításából, amelyet a Telex szemlézett. Ha eddig a munkás után ötszáz forintot fizetett naponta az őstermelő, eztán ezret kell majd, míg az építkezéseken ezer helyett napi kétezer forint lehet az adó.

A törvény a minimálbérhez köti, naponta minimálisan és adómentesen mennyit lehet kifizetni a különböző idénymunkákra. Júliustól viszont megváltozik a szabályozás.

Nemcsak a mezőgazdaságban, de a turizmusban dolgozó idénymunkások esetében is a minimálbér fél százalékára nő a közteher mértéke. Az általános alkalmi munkák esetében eközben a minimálbér egy százalékát, tehát kétezer forintot kell majd fizetnie a foglalkoztatónak.

A filmforgatások statisztái után szintén többet kell majd fizetni, a korábbi négyezer helyett hatezer forintot, tehát a minimálbér három százalékát.

Az emelés az ún. extraprofitadóról szóló 197/2022. kormányrendelet miatt történik meg.