Egy korszak vége – leállt az eredeti Mozart-golyó gyártása
Az osztrák város világhírû szülöttjéről, Wolfgang Amadeus Mozartról elnevezett csokoládé-különlegességek a szülőház-közeli édességbolt kirakatában. Középen az eredeti kék csomagolású Mozart-golyók (Mozartkugel), amelyek világhírnévre tettek szert. (MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

A Mondelez édesipari vállalat bezárta Salzburg külvárosában azt az üzemet, ahol 127 éven át készült a zeneszerző Mozartról elnevezett „Echten Salzburger Mozartkugel” – számolt be az MTI a Kurier című osztrák lap cikke alapján.

Az eredeti gyártó, a Salzburg Chocolate cég 2021-ben csődbe ment. A fizetésképtelenségi eljárás megindítása után 2022 februárjában új tulajdonossal újraindult a gyártás, ami azonban drasztikusan visszaesett az erősen megnövekedett nyersanyag-, csomagolóanyag-, szállítási és mindenekelőtt az energiaköltségek miatt. Az utolsó Mozart-golyó december 5-én készült el. A gyártás azonban valószínűleg csak ideiglenesen állt le. A márka receptjének joga a Mondelez édesipari cégnél maradt, amely hírek szerint a termelést Lengyelországban, vagy Csehországban indítja újra.

A marcipánnal töltött csokoládégolyók receptjét Paul Fürst cukrász álmodta meg 1890-ben. Leszármazottainak van egy cukrászdája a belvárosban, ahol a mai napig kézzel készítik ezt a desszertet az eredeti recept szerint. Paul Fürst nem védette le a Mozartkugeln nevet, ezért a bonbonokat több osztrák és külföldi cég is gyártja.