Egy nap alatt akarja a kormány keresztülverni a kata szigorítását

Egy nap alatt akarja a kormány keresztülverni a kata szigorítását

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 27-én (Fotó:MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyetlen nap alatt verné keresztül a kata-törvény módosítását a kormány – vette észre a 444. Mint írták, a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes indítványozta Kövér László házelnöknél, hogy a parlament kivételes eljárásban tárgyalja a katázás radikális, százezreket érintő átalakítását tervező törvényjavaslatot, amit hétfőn nyújtott be a kormány. Ha erre rábólint a házelnök, akkor már nemcsak a javaslattal kapcsolatos vitára és az összegző módosító javaslatról való döntésre kerülhet sor kedden, tehát holnap, hanem már a zárószavazásra is. 

Ennek fényében külön ironikus, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter épp csütörtökön beszélt arról, hogy megígérték az Európai Bizottságnak, hanyagolják a jövőben a rendkívüli sebességű jogalkotást, és szánnak időt a társadalmi konzultációra. 

Mint megírtuk, a döntés értelmében szeptembertől csak az lehet katás vállalkozó, akinek kizárólag magánszemélytől származik bevétele. Ez alól kivételnek csak a taxisok számítanának. A döntés a 450 ezer katás adózó nagy részét érintheti.

„Több százezer ember másfél hónapot kapott – a nyár kellős közepén –, hogy áttervezze a teljes életét. A bújtatott foglalkoztatásról szóló érv hazugság. Azt ugyanis már megoldották azzal, hogy évi hárommillióra korlátozták az egy cégnek kiszámlázható összeget. Ha a havi 250 ezer is sok, akkor tovább csökkenthették volna. Azzal, hogy most lényegében adócsalónak minősítenek minden szellemi szabadfoglalkozásút, csak még egyszer belerúgnak abba, akinek most havi tíz- vagy százezreket vesznek ki a zsebéből” – kommentálta a döntést Facebook-oldalán Nyáry Krisztián irodalomtörténész. A további reakciókat itt olvashatja.

Beszámoltunk arról is, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara felszólította a korábban a kata eltörlését is lehetőségként emlegető Parragh Lászlót, hogy a szervezet alapszabályához igazodva nyilatkozzon a jövőben.