Egy százalékos hiánnyal készítették a jövő évi költségvetést

Egy százalékos hiánnyal készítették a jövő évi költségvetést

Az áldozaton fekete öltöny volt a cikk szerint.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt évek kedvező fiskális és reálgazdasági folyamatainak köszönhetően a 2020-as költségvetési törvényjavaslatban a kormány 4 százalékos gazdasági növekedéssel, 1 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal, a GDP-arányos államadósság további csökkenésével – év végére 66,7 százalékra –, valamint 2,8 százalékos inflációval számol – ismertette Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a parlamentben, mielőtt Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének átnyújtotta a törvény tervezetét.

A kormány az állam működését tekintve - hasonlóan az idei és az előző évhez – 2020-ban is nullszaldós költségvetést készített – hangsúlyozta.

Jövőre csaknem 224 milliárd forinttal emelkedik a családok támogatása, a gazdaságvédelmi akcióterv pedig mintegy 500 milliárd forintos segítséget jelent a gazdaság szereplőinek, miközben tovább csökkenek az adók és tovább nőnek a biztonsági kiadások - mondta Varga Mihály. Hozzátette, a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget szolgálja, hogy ez az ötödik év, amikor tavasszal nyújtják be a költségvetést, így mindenki fél évvel korábban ismerheti meg a következő évi kormányzati terveket.

Gulyás Gergely: A kormány elhalasztja a közigazgatási bíráskodás bevezetését | Magyar Hang

Július 12-én tartja az Országgyűlés a 2020-as költségvetés zárószavazását, ami egyben a tavaszi ülésszak utolsó napja lesz – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a parlamentben. Kiemelte, hogy minden évben ez a legfontosabb törvény, a központi költségvetés elfogadásáról szóló javaslat tárgyalása. Jó döntésnek nevezte a törvény elfogadásának korábbra hozását, mivel ez – mint mondta – kifelé is stabilitást sugároz.

Ismertette, az általános vitát június 19-21 között folytatják le, a részletes vita június 25-28 között lesz. Július 3-án és 4-én a költségvetési bizottság megtárgyalja a módosító javaslatokat, az összegző módosítókról július 8-án döntenek majd.