Egyelőre nem kap engedélyt Paks II. az atomenergia-hivataltól

Egyelőre nem kap engedélyt Paks II. az atomenergia-hivataltól

A paksi atomerőmű (Fotó: atomerőmű.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

További értékelésekre van szükség, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) ezért nem adta meg a Paks II. engedélykérelmét, hanem hiánypótlásokat rendelt el – írja a Hvg.hu.

Mint a lap emlékeztet, szeptember 30-án járt le a határidő, ameddig az OAH-nak el kellett bírálnia az új paksi atomerőmű dokumentációját, az építés engedélykérelmét. A határidőt egyszer már meghosszabbították három hónappal. További hosszabbításra nem volt lehetőség, a hatóság a kérelmet elutasíthatta, elfogadhatta, vagy a bővítésért felelős Paks II. Zrt.-t hiánypótlásra szólíthatta fel, ha elégtelennek találta a dokumentációt. Az OAH az utóbbi megoldást választotta.

„A benyújtott dokumentáció több tekintetben rendkívül alapos, ugyanakkor azért, hogy a hatóság meg tudjon győződni valamennyi követelmény maradéktalan teljesüléséről, néhány területen további értékelésre, elemzésre van szükség, figyelembe véve a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a létesítési engedélyezési eljárással párhuzamosan lefolytatott missziójából származó ajánlásokat. Ennek érdekében az Országos Atomenergia Hivatal az engedélyezési eljárásban további hiánypótlást rendel el" – írta közleményében az OAH.

A Hvg.hu cikke szerint nem váratlan, hogy az OAH hiánypótlásokat rendelt el, a kivitelező orosz Roszatom tervei ugyanis alapból nem feleltek meg az uniós előírásoknak, azokat át kellett dolgozni, és még az átdolgozás után is kétséges volt, kiállják-e egy uniós tagország hatósági ellenőrzését. Az eredeti tervek szerint az új blokkoknak 2026-ban már termelniük kellett volna. A csúszásért a kormány az uniós vizsgálatok elhúzódását tette felelőssé, ami csak részben igaz: a beruházás 2016-ban megkapta a brüsszeli engedélyt, a főkivitelező Roszatom azonban csak 2020 közepén tudta átadni az új erőmű 283 ezer oldalas engedélykérelmi dokumentációját.

Közben a működő paksi atomerőmű anyacége, az MVM Magyar Villamos Művek vezetői már arról beszélnek, hogy az üzemelő blokkok élettartamának meghosszabbítása legalább olyan fontos, mint az új erőmű megépítése. Ez logikus, egyre inkább úgy tűnik ugyanis, hogy az új blokkok nem fognak üzembe állni, mielőtt a régiek működési engedélye lejár a 2030-as évek elején.