Egyik hitelminősítő sem változtatott a magyar adósbesoroláson

Egyik hitelminősítő sem változtatott a magyar adósbesoroláson

(Fotó: Flickr.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Változatlanul az eddigi BBB szinten hagyta a magyar adósbesorolást a Fitch Ratings, stabil kilátás mellett – közölte a hitelminősítő péntek késő este, amiről a Portfólió számolt be. Az S&P szintén mára időzítette felülvizsgálatát, de ugyancsak változatlanul hagyta a BBB magyar besorolást, stabil kilátás mellett.

A Fitch szakértői a stabil kilátást elsősorban arra alapozzák, hogy a gazdaság várhatóan visszatér majd a növekedési pályára a tavalyi megtorpanás után és az adósságráta is csökkenésnek indul 2021-től. Ugyanakkor a járvány átmenetileg jelentősen rontotta a magyar költségvetés helyzetét, 2020-ban a GDP 8,9 százaléka lehetett a deficit, ami meghaladja a hasonló besorolású országok 5,3 százalékos átlagát.

Az S&P szintén azt emeli ki, hogy az év közepétől a gazdaság visszatérhet a növekedési pályára, de szerintük az alapforgatókönyvhöz képest kockázatot jelent az oltások lassabb tempója és az uniós források esetleges akadozó felhasználása.

Címkék: adósbesorolás, Fitch, S&P