Egyre lassabban, de emelkednek a lakásbérleti díjak

Egyre lassabban, de emelkednek a lakásbérleti díjak

Fotó: Jarek Ceborski/Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tovább folytatódik a lakbérek mérsékelt emelkedése az országban, a drágulás azonban egyre lassabb. Amíg áprilisban 1,3 százalékkal emelkedett az átlagos lakbér márciushoz képest, addig májusban éppen egy százalékkal drágábban lehetett lakást bérelni, mint egy hónappal korábban – olvasható a KSH-Ingaltan.com májusi lakbérindex jelentésében. 

– Ezzel együtt még mindig kedvezőbb helyzetben vannak a bérlakást keresők, mint egy évvel korábban, hiszen éves szinten még mindig két százalékos a lakbérek csökkenése. Budapesten például az átlagos lakás bérleti díjaként idén májusban 140 ezer forintot kellett kifizetni, szemben az egy évvel korábbi 150 ezer forinttal. Ez 9 százalékos csökkenést jelent – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Miközben idén január és június közepe között 2016 óta nem látott rekordszintű érdeklődés mutatkozott a lakások iránt, a bérbe vehető ingatlanok száma is csúcsközelbe került. Az elemző szerint a járványmentes időszakban sosem volt még ilyen széles a kínálat júniusban. Igaz, tavaly a mostaninál több kiadó lakásból lehetett válogatni, de akkor a járványhatás torzította az összképet. Egyrészt rengeteg, korábban turistáknak rövid távra lakás került a piacra, emellett a diákok kereslete is visszafogottabb volt az online, illetve hibrid oktatás miatt.

Jelentős változás a korábbi évekhez képest, hogy a bérlőre váró ingatlanok nagy száma az egyetemisták és a kiadó lakások iránt érdeklődők malmára hajtja a vizet. Ez annak köszönhető, hogy a fővárosban például a korábbi évekkel ellentétben az Airbnb-ben kiadott lakások nem szívják el a kiadható lakásokat a hosszabb távú lakhatást keresők elől, mert a külföldi turisták még nem tértek vissza Budapestre. Balogh László szerint a jelenleg Airbnb-ben kínált lakások száma alig éri el a hatezret, miközben a csúcson 16 ezer ilyen lakásról beszélhettünk, azaz 70 százalékos volt a kínálat csökkenése. A piacról így eltűnt tízezer lakás viszont a kínálatot bővítve megjelent a hagyományos lakásbérleti oldalon.

A részletes adatok azt mutatják, hogy a tízezer forintos átlagos csökkenés mögött igencsak nagy szórást mutatnak a számok. A legkeresettebb területeken, az ötödik és második kerületben 180 ezer forint az átlagos bérleti díj, a tizedik, a huszadik,a  huszonkettedik és a huszonharmadik kerületekben viszont alig 120 ezer forint. A vidéki nagyvárosokat tekintve elmondható, hogy Debrecenben, Győrött és Szegeden egyaránt 110 ezer forintot kell fizetni az átlagos lakás fejében havonta, Pécsett ugyanerre elegendő havi százezer forint is.