Egyre több benzinkúton vezettek be mennyiségi korlátozást az árstop miatt

Egyre több benzinkúton vezettek be mennyiségi korlátozást az árstop miatt

A Mol üzemanyagtöltõ-állomása a III. kerületi Árpád Fejedelem úton 2017. január 18-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Népszava úgy tudja a holtankoljak.hu üzemanyagár-gyűjtő weboldal vezetőjétől, hogy országszerte már nagyjából száz benzinkúton vezettek be mennyiségi korlátozást a kiadható üzemanyagra. Általában 5-10 literben korlátozzák a megvásárolható üzemanyag mennyiségét, ami a következő benzinkútig elég.

A korlátozás oka, hogy a kormány három hónappal meghosszabbította az üzemanyagokra kiszabott maximálisan 480 forintos árkorlátozást. A benzinkút-üzemeltetők szerint így csak veszteséggel tudják értékesíteni a terméket. Vagyis minél többet vásárolnak náluk, annál nagyobb lesz a ráfizetésük. 

Több kúton kiírták, hogy az autósok szíveskedjenek inkább az állami tulajdonú Molnál tankolni. A Molt semmi sem korlátozza abban, hogy a kőolaj világkereskedelmi áremelkedését érvényesítse a nagykereskedelmi áraiban. Vagyis, miközben a benzinkutak egyre drágábban veszik az üzemanyagot, nem adhatják drágábban, tehát az áremelkedés minden terhe őket sújtja.

Az iparági elemzők szerint ez főként a kisebb kutakat sújtja, és tömeges bezárásokhoz vezethet. A kormány nem vett tudományt az előzetes figyelmeztetéseikről. Míg az árat korlátozzák, a kutak szabadon korlátozhatják az eladott mennyiséget. Van olyan benzinkút is, ahol napi 60 litert adnak ki, ami pár perc alatt is elfogyhat.

Szlovákiából, ahol több tíz forinttal drágább az üzemanyag, már rendszeresen Magyarországra járnak tankolni.

Címkék: benzinár