Egységáras és még drágább lesz az alkohol Írországban

Egységáras és még drágább lesz az alkohol Írországban

Tradicionális ale típusú ír sör (Fotó: Mick Haupt/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ír kormány meghozta azt a régóta halogatott döntését, amelynek értelmében az alkoholok minimális egységár mellett értékesíthetők a jövő év elejétől – írja a Reuterst idézve a Világgazdaság. Frank Feighan egészségügyi államtitkár a kabinet ülését követően örömmel üdvözölte a rendeletet a Twitter-bejegyzésében is, amelyben kitért az írek egészségének védelmére is.

– Az új törvény értelmében az alkohol minimális ára 10 cent/gramm – közölték. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy még a legszimplább sör is a duplájába fog kerülni, nem beszélve a prémium italokról. A legnagyobb érvágás ez a kis italdiszkontoknak lesz, amelyek valószínűleg nem fogják tudni tartani a lépést az áremelkedéssel.

Skóciában már érezhető a hatása a három évvel ezelőtt bevezetett, hasonló tartalmú rendeletnek, amelynek következtében jelentősen redukálódott az alkoholfogyasztás. Írország pozitív példaként tekintett a kezdeményezésre.