Elemzők szerint akár a 430-as euróárfolyam sem elképzelhetetlen

Elemzők szerint akár a 430-as euróárfolyam sem elképzelhetetlen

(Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentősen rontotta a forintárfolyamra vonatkozó prognózisát a Societé Generale (SocGen), a francia bank szerint az év végére 430 forint is lehet egy euró – írja a Portfólió.hu. A gazdasági portál a cég elemzőinek állásfoglalását idézve azt írja, jelenleg a magyar deviza a legkevésbé vonzó a régióban, sőt a teljes feltörekvő piacon is az egyik leggyengébb láncszem lehet. A helyzeten ráadásul tovább ronthat, hogy az év végéig sem lesz megállapodás az Európai Bizottsággal az uniós forrásokról, ez pedig nyomás alatt tarthatja a forintot.

Az utóbbi napokban érezhetően javult a hangulat a piacon, erősödött a kockázatvállalás, hirtelen félretették a befektetők a recessziós félelmeiket és a háború alakulása sem aggasztja őket, annyira, mint korábban. Ez pedig a forint szempontjából is enyhülést hozott, a múlt héten látott 400 feletti szintről 395 környékére kapaszkodott vissza a magyar fizetőeszköz – idézi fel a lap, megjegyezve: persze így sem lehet erősnek mondani a forintot.

A nagy kérdés most az lesz, folytatódik-e a gyengülő trend, ezt pedig a hazai monetáris politika és kormányzati lépések mellett a nemzetközi hangulat döntheti el. Ha ismét felerősödik a kockázatkerülés, akkor az rossz hír lehet a forint szempontjából is, ennek hatása alól nehezen tudja kivonni magát. Márpedig a SocGen elemzői szerint erre lehet számítani, hiszen rövidtávon rengeteg olyan veszély leselkedik a feltörekvő piaci devizákra, amelyek ellensúlyozzák a magas kamatok kedvező hatásait. Az elemzők szerint tehát egyelőre nyomás alatt maradhatnak a feltörekvő devizák, mivel a törékeny befektetői hangulat továbbra is a dollár erősödése irányába mutat.

Az év eleje óta a magyar deviza közel 7%-kal gyengült az euróval szemben, míg a zloty 1,5%-ot veszített. Vagyis, ha bejön a SocGen várakozása, akkor a következő időszakban még durvább lehet a széttartás a két régiós deviza között.