Életbe lépett az árstop, rögtön bünteti a hatóság a mulasztókat

Életbe lépett az árstop, rögtön bünteti a hatóság a mulasztókat

Az élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzlet bejáratában 2022. február 1-jén. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Február elsejétől május elsejéig az ország minden részében vizsgálják az élelmiszerárstop betartását a megyei és fővárosi kormányhivatalok fogyasztóvédelmi munkatársai. A kedden induló helyszíni ellenőrzések a tavaly október közepi szinten maximált árra, az érintett termékek mennyiségére és az élelmiszerárstopról szóló tájékoztatásra is kiterjednek. A mulasztókra kötelezően legalább 50 ezer forintos bírságot szabnak ki, ismételt jogsértés esetén a kereskedő tevékenységét minimum egy napig korlátozhatják – hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye.

Mint megírtuk, a vásárlást érintő, komoly változások érvényesek február 1-től. Az élelmiszerárstop összesen hét termékre terjed ki:

• Kristálycukor
• BL-55-ös búzafinomliszt
• Napraforgó-étolaj
• Sertéscomb
• Csirkemell
• Csirke far-hát 
• 2,8 százalékos UHT-tej

Ezeknek a termékeknek az ára nem lehet magasabb a tavalyi október 15-i árnál. Ha ez kedvezményes ár volt, akkor az akció előtti árat kell alkalmazni, vagy pedig, ha ez nem megállapítható, akkor a KSH honlapján megtalálható, tavaly októberre vonatkozó átlagos fogyasztói árat.

Az RTL Híradójában elhangzott, hogy a boltok már a hétfői zárás után kicserélték az árcímkét az érintett élelmiszereken, és volt, ahol a tájékoztató plakátokat is kiragasztották. Az Országos Kereskedelmi Szövetség arra számít, hogy keddtől, azaz mától megugorhat a boltok forgalma. Ennek oka – hangzott el a műsorban –, hogy sok vevő keddre halasztotta a vásárlást a közelgő árstop miatt.

Az ITM közleményében hangsúlyozta, hogy a nagy mennyiségben fogyó élelmiszerek limitált árának köszönhetően a háztartások havonta több ezer forintot takaríthatnak meg. Az árstop különösen a gyermekes családokat és az időseket védi.

Mint hozzátették, az általános gyakorlattól eltérően a hatóság nem figyelmeztet, a feltárt hiányosságok után kötelezően kiszabja az 50 ezer forinttól akár 3 millió forintig tartó bírságot. A szankció többször is alkalmazható, ismételt jogsértés esetén a korábbi tétel legalább kétszeresét fizetheti a szabályszegő kereskedő. A többször mulasztáson ért vállalkozás tevékenysége minimum egy napra, de legfeljebb fél évre korlátozható. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az előírásszerű árképzésről, készletezésről és a termékkörök értelmezéséről útmutatót állított össze a kereskedelmi szektor részére. A tárca a segédletet eljuttatta az ágazati szakmai szervezetekhez, és közzétette a Fogyasztóvédelmi portálon.

Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár a közlemény szerint kifejtette: „a fogyasztóvédelmi szakemberek mától három hónapon át ellenőrzik a rendelkezések betartását az élelmiszert forgalmazó üzletekben, piacokon és online shopokban. Ha egy cég hagyományos boltban és webáruházban is készleten tartja az érintett termékeket, akkor mindkét értékesítési csatornát megvizsgálják. Az ITM az ellenőrzés-sorozat első tapasztalatait már a jövő hét elején összegzi majd”.