Elhúzódó válságra, lassú kilábalásra lehet számítani

Elhúzódó válságra, lassú kilábalásra lehet számítani

Az utazás kiállítás 2019-ben (Fotó: a kiállítás honlapja)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre nagyobb az esély arra, hogy a hőn áhított V-alakú válság helyett hosszabban elhúzódó gazdasági visszaesésre lehet számítani – vélik egyre többen. Erre mutat egy példát a G7 gazdasági portál cikke.

A brit Statista felmérését ismertető írás szerint az Egyesült Királyságban számos szolgáltatást még akkor is korlátozottan vennének igénybe az emberek, ha azok újraindulnának. A megkérdezettek közel kétharmada mondta azt, hogy bárokba, klubokba, kocsmákba még biztosan nem megy egy ideig, de hatvan százalék felett volt ez az arány a koncertek, a mozik és a színházak esetében is. A legkedvezőbb kilátások elé a fodrászatok, szépségszalonok néznek, de még itt is eléri a 35 százalékot azok száma, akik mellőzik ezeket a szolgáltatásokat. 

Ez nem jelenti azt, hogy mindenhol ennyivel kevesebb vendég lesz, mint korábban, hiszen előfordulhat, hogy a válaszadók egy része eddig sem járt ilyen helyekre. Az azonban elég egyértelmű, hogy az érintett ágazatoknak sokkal kisebb lesz  a bevételük is, mint a járvány előtti időszakban. Ez egyébként elég jól látszik azokban az országokban is, ahol már megkezdték a lazításokat. Olaszországban például, hiába van elég nagy kultusza a kávézóknak, még a legnevesebb helyek is a túlélésért küzdenek az újranyitás után.

A várakozások hasonlóak számos szektorban Magyarországon is. Az egészségügyi turizmus területén például már a határok lezárásakor azzal számoltak, hogy hosszú hónapokig nem térnek majd vissza a külföldi vendégek, és ha meg is indul a forgalom, akkor is csak nagyon lassan kúszik majd vissza a korábbi szint közelébe.

Bár a krízis eleinte csak néhány ágazatot érintett súlyosan, mint például az idegenforgalmat, a rendezvényszervezést, vagy éppen a vendéglátást, ám egyrészt mostanra más iparágakat is elért, másrészt idővel oda is átgyűrűzhet, ahol eddig semmi probléma nem volt.

A kisebb kereslettel és bevétellel szembesülő cégeknek ugyanis a korábbinál logikusan jóval kevesebb munkavállalóra lesz szükségük, így a koronavírus-válság miatti leépítések egy része biztosan tartós marad.

A munkájukat elvesztők fogyasztása is jelentősen visszaesik, de ez már nem csak a koronavírus miatt kényszerűségből leálló iparágakat érinti majd, hanem globálisan a teljes gazdaságot. Kevesebb autót vesznek az emberek és a vállalkozások, elhalasztják a lakásfelújításokat, később cserélik le a hűtőt, a számítógépet és a mobiltelefont. Mivel a csökkenő kereslet ezekben a szektorokban is elbocsátásokhoz vezet, a V alakúnak remélt krízis helyett egy olyan recessziós válságspirál alakul ki, amit legutóbb a 2008-as gazdasági válság idején láthattunk.