Elölről kezdik Simonka György büntetőperét

Elölről kezdik Simonka György büntetőperét

Orbán Viktor és Simonka György a Karmelita kolostorban (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Huszonöt tárgyalási nap, illetve több mint két és fél év hercehurca után októberben újrakezdődik Simonka György büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken – számolt be róla a Magyar Narancs honlapja. Ennek oka, hogy csere történt a tanácsvezető bíró személyében. Az eddigi vezető bíró, Metzing Márton pályázata ugyanis sikeres lett, ezért már a Kúria büntetőbírájaként dolgozik, a helyére pedig új embert jelöltek ki, akinek alaposan el kell mélyednie az ügy részleteiben.

A váltás miatt hosszú szünetet tartanak, és az újabb tárgyalási napot október közepére tűzték ki. A Fővárosi Törvényszék sajtószóvivője, Szabó József Tamás szerint mindez nem szerencsés és végképp nem optimális, de szakmailag és szervezetileg elkerülhetetlen volt. A büntetőeljárásról szóló törvény azt legalább lehetővé teszi, hogy az eddig keletkezett anyagot rövidebben és lényegre törően tekintse át a tanács, így nem kell újra felolvasni mindazt, ami az elmúlt huszonöt tárgyalási napon elhangzott.

Simonka és harminckét vádlott-társa pere eddig is lassan haladt, már három év eltelt a 2019 augusztusi vádemelés óta. A Fővárosi Törvényszéken aztán 2020 januárjában kezdődött meg a per, a járvány miatt viszont jelentős szünet után folytatódott. A közel százötven oldalas vádirat 2008-2013-ig vezet vissza, a gyanú szerint pedig a volt parlamenti képviselő vezetésével tüntették el a Magyar Termés TÉSZ Kft.-nek és a Paprikakert TÉSZ Kft.-nek ítélt uniós és magyar pályázati és támogatási forrásokat. Mindezt jobbára túlárazással, a projektek papíron történt megvalósításával tehették. Simonka viszont mindezt tagadja, a Narancs.hu által megszerzett, 2020 nyári hangfelvétel szerint pedig a medgyesbodzási képviselő-testületi ülésen azt mondta, „a vádirat, az nullás.”

Amint a Narancs is megjegyzi, Simonkát a Fidesz nem indította újra képviselő-jelöltként a dél-békési választókerületben, és a pusztaottlakai szafaripark pénztárosaként találkozhatnak vele azok, akik ellátogatnak oda.