Erősen indították az őszt a légitársaságok

Erősen indították az őszt a légitársaságok

A Ryanair egyik gépe Berlinben (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kirobbanóan növekedett szeptemberben (is) a légiutasok száma Európában: a Ryanair friss statisztikája szerint a múlt hónapban csaknem 16 millió utast szállítottak az általuk üzemeltetett 88 500 járaton. Ez közel ötvenszázalékos emelkedés tavaly szeptemberhez képest, és jelentősen nőtt a gépek kihasználtsága is: a helyek 94 százalékát eladták, az egy évvel ezelőtti 81 százalékhoz képest.

Ha az összesített utasszámot nézzük az elmúlt 12 hónapban, az ír diszkont légitársaság forgalma több mint kétszáz százalékkal nőtt a tavaly szeptemberi hasonló statisztikához képest: összesen 153 millió utast szállítottak.

Európa és Észak-Amerika hasít és megközelíti a járvány előtti időszak számait, ám Ázsia alaposan visszahúzza a statisztikát – a nemzetközi adatok szerint a globális forgalom a csúcsév, vagyis 2019 forgalmának alig 71 százalékát adja.

Közben a globális utazási információkat összegyűjtő OAG közzétette az idei adatokat arra vonatkozóan, melyik repülőtér kínálja a legtöbb utazási célpontot. A Megahubs 2022 kutatás a világ legátfogóbb statisztikája, amely a légitársasági menetrendeket és a globális összeköttetéseket figyeli. Megállapítják: a koronavírus-járvány utáni korszakban a világ legnagyobb repülőtereinek működése megváltozott, és gyökeresen módosult a korábbi összeköttetések láncolata is. Augusztusban a Chicago O’Hare Nemzetközi Repülőtér rendelkezett a legtöbb nemzetközi úticéllal (66), és a legnagyobb vesztes a korábbi első, vagyis a londoni Heathrow, amely a huszonkettedik helyre esett vissza a rangsorban.