Euróhitelből vásárolna tartalék földgázkészletet a kormány

Euróhitelből vásárolna tartalék földgázkészletet a kormány

Nagynyomású földgázszállító csővezeték a Kiskundorozsma Nemzetközi Mérőállomáson 2021. szeptember 30-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

1 850 000 000 euró (jelen árfolyamon körülbelül 730 milliárd forint) értékben vásárolhat földgázt állami kezességű hitelből a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség – derül ki az Orbán Viktor által aláírt rendeletből, amely a csütörtök esti Magyar Közlönyben jelent meg.

A legfeljebb 7 811 000 MWh különleges földgázkészletet 2023. április 1-jéig fenn kel tartani, de az energetikáért felelős miniszter legkésőbb február 15-ig dönthet a határidő meghosszabbításáról.

Azt külön rendeletben kell szabályozni, ha az ország gázellátásának biztosításáért fel kell használni a különleges készletet. Ebben az esetben az igénybevételre jogosultak a felhasználásra engedélyezett földgáz áráért nem fizethetnek kevesebbet a beszerzési árnál. Az értékesített földgáz árát a különleges készlet létrehozására és fenntartására felvett hitelekre kell fordítani.

A rendeletben engedélyezik, hogy a hitelnyújtók kiválasztása – a finanszírozási ügylet sürgősségére tekintettel – nyilvános pályázat helyett több bank együttes hitelnyújtására irányuló ajánlatkéréssel valósuljon meg.

Amennyiben 2023. március 1-jéig nem születik döntés az e rendelet szerinti intézkedések 2023. április 1-jét meghaladó meghosszabbításáról, úgy a miniszter 2023. március 5-éig rendeletben dönt a teljes különleges földgázkészlet értékesítéséről és annak feltételeiről. 

Szijjártó Péter a múlt héten kapott megbízást arra, hogy 700 millió köbméternyi plusz földgázt szerezzen be, ez ügyben pedig csütörtökön Moszkvában tárgyalt.