Eurostat: Sehol nem drágult annyira a kenyér, mint Magyarországon

Eurostat: Sehol nem drágult annyira a kenyér, mint Magyarországon

Orbán Viktor az új kenyérből szel 2021. augusztus 20-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2022 augusztusában átlagosan 18 százalékkal volt magasabb a kenyér ára az EU-ban, mint egy évvel korábban. Ez óriási növekedés 2021 augusztusához képest, amikor a kenyér ára átlagosan 3 százalékkal volt magasabb, mint 2020 augusztusában. Az áremelkedés Magyarországon volt magasan a legnagyobb – derül ki az Eurostat által nemrégiben közzétett harmonizált fogyasztói árindex (HICP) adataiból.

A tájékoztató szerint a kenyérárak növekedése Magyarországon volt a legnagyobb ütemű, elérte 66 százalékot augusztusban, a második Litvánia 33, a harmadik pedig holtversenyben Észtország és Szlovákia 32 százalékos kenyérár-drágulással. A sor másik végén Franciaországban, valamint Hollandia és Luxemburg szerepel 8, illetve 10 százalékos áremelkedéssel.

Az Eurostat tájékoztatása szerint egyébiránt a kenyér együtt drágult a zöldséggel, hússal. Különösen meredeken emelkedett az étolajok és zsírok ára is. Az árak az Ukrajna elleni orosz inváziónak köszönhetően nőttek, a konfliktus ugyanis jelentősen megzavarta a globális piacokat, mivel Oroszország és Ukrajna a gabona, a búza, a kukorica, az olajos magvak (különösen a napraforgó) és a műtrágyák jelentős exportőre.