Eurostat: több mint kétszerese a magyar infláció az uniós átlagnak

Eurostat: több mint kétszerese a magyar infláció az uniós átlagnak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Eurostat jelentése alapján Magyarországon 18,6 százalékos volt az infláció augusztusban. Ez azt jelenti, hogy júliushoz képest 3,7 százalékpontos volt a növekedés, vagyis hazánkban volt a legnagyobb drágulás az Európai Unió országainak mezőnyében. Az adatsor szerint az augusztusi inflációs ráta csak a balti államokban volt magasabb – Észtországban 25 százalékos, de Lettországban és Litvániában is 20 százalékos inflációval számolhatnak. Hazánkra nézve is igen lesújtó ugyanakkor, hogy az európai uniós átlagos infláció kevesebb mint fele a magyarénak, 9,1 százalékos.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a hónap elején még lényegesen alacsonyabb, 15,6 százalékos adatot közölt ugyanerre az időszakra. A különbség az eltérő módszertannak köszönhető. A KSH az infláció számításakor a pénzforgalmi adatokból indul ki, vagyis azokat a számokat nézi, ami már ténylegesen, a fogyasztói árakban is megjelenik. Ezzel szemben az Eurostat a harmonizált árindexet veszi alapul, amelyben már realizálódik a rezsiárak bejelentett növekedése. (A KSH jelentéseiben rend szerint ezt is közzéteszi). Vagyis míg az Eurostatnál már az augusztusi számokban is megjelenik a lakossági energiaárak növekedése, az KSH jelentéseiben csak szeptemberben.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője lapunk megkeresésére kifejtette, az Eurostat által most közzétett adatok szerint ugyan a magyar inflációs ráta romlott a legnagyobb mértékben, ám a balti országokra utalva megjegyezte, vannak olyan államok, ahol bár euróval fizetnek és így a nemzeti fizetőeszköz árfolyama nem befolyásolja közvetlenül az árfolyamot, de mégis magasabb az infláció. - A magyarországinál nem sokkal jobb a helyzet Csehországban, ahol 17,1 százalékos volt az augusztusi infláció, miközben a cseh korona még valamennyit erősödött is az euróhoz képest. Bulgáriában pedig úgy mértek 15 százalékos inflációt, hogy a leva árfolyama már az euróhoz kötött. Mindebből az látszik, hogy bár a magyar adatokat rontja a gyengülő forint is, az infláció alapjaiban igen hasonlóan alakul a többi kelet-európai országéval – hangsúlyozta Suppan Gergely.

Az elemző emlékeztetett az Eurostat második negyedéves összegzésére is, amely szerint míg nálunk körülbelül 4 százalékkal nőttek a reálbérek a már akkor is magas infláció ellenére, addig több uniós országban már akkor 10 százalékos reálbér-csökkenés volt tapasztalható.

Suppan Gergely szerint továbbra is fennáll az inflációs kockázat, a külső hatások miatt pedig az egyes élelmiszereknél – sertéshús, baromfi, tej – alkalmazott ársapka már nem sokáig tartható fenn. Mint kitért rá, a vágósertés ára megnőtt, a tej exportértékesítésekor magasabb árat lehet érvényesíteni, mint itthon, ami előbb-utóbb a hazai piacokon is éreztetni fogja hatását, hiszen áremelés nélkül áruhiánnyal kell szembenézni.

A Takarékbank vezető elemzője szerint az infláció alakulása szempontjából fontos kérdés az is, hogy a kormány meddig tartja fenn a jelenlegi formájában az üzemanyagok lakossági fogyasztóra érvényes hatósági árát. – A két fő üzemanyag-típus, a benzin és a dízel együttesen átlagosan 45 százalékkal kerül kevesebbe, mint a piaci, nem ársapkás ár. Ha a KSH fogyasztói kosarában szerelő 6 százalékos súllyal számolunk, akkor a nyomott hatósági ár eltörlése további körülbelül 2,5 százalékos többletet okozna – fejtette ki Suppan Gergely. Az elemző arra számít, hogy az év vége felé valamelyest csökkenni fog az inflációs nyomás és elérhetjük a plafont.