Év végére tíz százalék alá is benézhet az infláció, de még nem kell örömtüzeket gyújtani

Év végére tíz százalék alá is benézhet az infláció, de még nem kell örömtüzeket gyújtani

Élelmiszerekkel teli sorok egy szupermarketben (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amint azt a Magyar Hang is megírta, az elemzői várakozás 25 százalékos átlagánál magasabb, 25,7 százalékos inflációt mért a KSH idén januárban. A váratlan adat mögötti folyamatokról, a várható jövőről kérdeztünk közgazdászokat.

A januári adatok, illetve a mögöttük látható, illetve sejthető folyamatok felvetik annak lehetőségét, hogy az év első hónapjában értük el az inflációs csúcsot – nyilatkozta a Magyar Hangnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető gazdasági elemzője. A szakember hangsúlyozta, a decemberben felszabadított üzemanyagárak január végén, február elején csökkenésnek indultak. Ennek a hatása azonban a KSH adatgyűjtési módszere miatt – január 20-án zárul az első hónap adatainak gyűjtése – csak a februári inflációs adatokban mutatkozik majd meg.

Január lehetett az inflációs csúcs

Virovácz Péter elmondta, ha csak marketingfogásként, de a vaj ára is csökkent minimálisan, és az elkövetkező hónapokban más élelmiszerek ára is esésnek indulhat, még ha csak minimális mértékben is. A háztartások is igazodtak a körülményekhez: az enyhe télnek, valamint a lejjebb tekert termosztátnak köszönhetően az energiafogyasztás is csökkent, ez pedig mérsékli az energiainflációt.

– Ha ezt a három tényezők összeadjuk, akkor van esély arra, hogy a februári inflációs adat, ha csak minimálisan is, de elmarad a januáritól. Ugyanebbe az irányba mutat, hogy az élelmiszerinfláció minimális mértékben már januárban csökkent, az előző hónap 44,8 százalékos adatát az év első hónapjában 44 százalék követte. Mindent összevetve elmondható, hogy a korábbinál nagyobb eséllyel mondhatjuk, januárban érkezett el az inflációs csúcs – mondta az elemző.

Virovácz Péter ugyanakkor hozzátette, egyelőre még nem kell örömtüzeket gyújtani, mert ha el is érkezhetett a csúcs, az elkövetkező egy-két hónapban csak minimálisan lassulhat a pénzromlás mértéke.

– Jelentősebb lassulás inkább áprilistól indulhat be, amikor belép a tavalyi év energiaár-robbanás fékező hatása. Év végére elképzelhető a tíz százalék alatti infláció, mert a 2022-es év bázishatása egyre erőteljesebb lehet. Ugyanakkor nagy kérdés, hogy miként alakul a második félévben a fogyasztás. Ha addigra valóban intenzíven fékeződik az infláció és magas marad a bérnövekedési ütem, akkor pozitív lesz a reálbér, ami élénkítheti a fogyasztást, ennek eredményeként pedig késztetést érezhetnek a kereskedők és szolgáltatók, hogy vastagabban fogjon a ceruza az év második felében – magyarázta az összefüggéseket az elemző. – Ez pedig azzal a veszéllyel fenyeget, hogy erről a tíz százalék körüli értékről csak nagyon lassan csökken tovább a pénzromlás mértéke. Nagy kérdés, hogy mikor tudunk visszatérni a jegybanki cél, a három százalék körüli inflációs értékhez, ha egyáltalán sikerül ez.

5-8 százalék között ragadhat a pénzromlás mértéke

Kérdésünkre Virovácz Péter elmondta, ahogy az energiaár-robbanás előtt, úgy most is a munkaerőhiány, a dinamikus bérnövekedés, a gyorsan visszaépülő kereslet miatt alakulhat ki az ár-bér spirál, és maradhat az uniós átlagnál magasabban, az 5-8 százalék körüli tartományban a hazai infláció. Ahhoz persze, hogy láthassuk, mire számíthatunk a jövő év elején, az elkövetkező hónapokban nagyon sok adatot kell majd elemezni.

Róna Péter közgazdász szintén úgy látja, hogy benézhet tíz százalék alá a magyarországi pénzromlás mértéke az év végére, de ő is attól tart, hogy akár tartósan is az öt százalék fölötti szinten ragadhat, éves átlagban pedig 15 százalék körül alakulhat. Ebben a folyamatban fontos szerepet tölt be a forint árfolyamának alakulása. Amennyiben marad az elmúlt időszakban tapasztalt örvendetes erősödésnek köszönhetően a 385-395 közötti sávban, akkor reális elképzelés az év végi egyszámjegyű infláció elérése. Amennyiben viszont 400 forint fölé emelkedik az euróval szembeni árfolyam, úgy ez kétséges. Ebben a tekintetben nagyon fontos, hogy a piac már előre beárazta, hogy hosszabb ideig nem jönnek uniós források – aminek valószínűsége Róna Péter szerint igen magas –, vagy meglepetésként éri majd őket, ha március végén kiderül, hogy még várni kell a támogatások utalására.

A közgazdász arra is felhívta a figyelmet, hogy az uniós átlagnál magasabb hazai infláció nem unikum, hiszen a magyar gazdaságban programozottan benne van ez. Az elmúlt harminc év adatait elemezve ez világos. Róna Péter ennek okát abban látja, hogy Magyarországon csak részben érvényesülnek a piacgazdaság törvényei, hazánkban úgymond félpiacgazdaság működik 1990 óta.

A politikavezérelt újraelosztásnak is köszönhető aj magas infláció

Az Oxfordi Egyetem oktatója szerint általában jellemző, hogy az állam belenyúl a piaci folyamatokba, ezért a tőke nem mindig oda megy, ahol a legjobban hasznosulhat, torzulnak a piaci folyamatok. Az elmúlt néhány évtized magyarországi gazdaságtörténete azt mutatja, a magyar nép nemcsak elfogadja, hanem igényli is ezt a fajta atyai gondoskodást. Vagyis a piac egy részében politikai döntések befolyásolják a történéseket: a központosított jövedelmek újraelosztása politikavezérelt, nem oda kerül a tőke, ahol a legjobban hasznosulna, ezért alacsonyabb a termelékenység, a versenyképesség.

– Ennek legeklatánsabb példáját láthattuk az elmúlt bő másfél évben, amikor egyértelműen a fenti igényt kiszolgáló politikai döntéssel ársapkákat vezetett be a kormány, amelyek egyértelműen gyorsították az inflációt. De még durvább beavatkozást jelent a piaci folyamatokba a rezsicsökkentés, amely energiapazarlást eredményezett, illetve elmaradt a hálózatok karbantartása, fejlesztése, amelynek kárát sokáig fogjuk majd szenvedni – magyarázta Róna Péter.

Hasonló példaként említette a debreceni akkumulátorgyár esetét is, amely jelentős állami támogatással létesül. Ugyanakkor a majdan ott gyártott termékek hozzáadott értéke alig 20 százalék körüli, miközben Nyugat-Európában ugyanez az arány 50-60 százalék között alakul. Ez azért jelent problémát, mert utóbbiaknak bőven van lehetőségük árcsökkentéssel megfojtani a magyarországi gyárat, illetve mert piaci alapon nem nagyon települt volna ide az üzem.