Évközi nyugdíjemelésre is sor kerülhet az idén

Évközi nyugdíjemelésre is sor kerülhet az idén

Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén évközi rendkívüli nyugdíjemelésre is sor kerülhet, ha a gazdasági vagy a politikai helyzet megköveteli, amint erre bizonyság a 2021. júniusi rendkívüli kiegészítő nyugdíjemelés - idézi Farkas András nyugdíjszakértőt a Napi.hu.

A Nyugdíjguru.hu oldalon olvasható elemzés kitér rá, hogy 2022. január 1-jétől a nyugdíjakat (és két tucatnyi egyéb ellátást) 5 százalékkal emelik. Ha a 2022. január-augusztus hónapokban mért tényleges inflációs adatokból becsülhető éves infláció mértéke (akár az általános, akár a nyugdíjas fogyasztói kosár szerint) meghaladná az 5 százalékot, akkor 2022. novemberében – ha a tényadatok alapján becsült éves infláció meghaladná a 6 százalékot – kiegészítő nyugdíjemelésre, vagy – ha a tényadatok alapján becsült éves infláció 5-6 százalék közé esne – egyösszegű kompenzációra kerülhet sor.

További évközi rendkívüli emelésre is sor kerülhet, ha a gazdasági vagy a politikai helyzet megkövetelné, amint erre bizonyság a 2021. júniusi rendkívüli kiegészítő nyugdíjemelés - fogalmazott a nyugdíjszakértő.

Címkék: nyugdíj, infláció