Itt lista: ezeknél a termékeknél volt hiány vagy jelentős áremelkedés májusban

Itt lista: ezeknél a termékeknél volt hiány vagy jelentős áremelkedés májusban

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is nagyon erős az árnövekedés a beszerzési áraknál – derül ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) szerdai közleményéből.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke 51,5 pont, április után tovább javult és most is bővülést jelez – írta a társaság. A beszerzési mennyiség májusi indexe csökkent az áprilisi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött van tizennegyedik alkalommal két hónap szűkülés után. A bővülés üteme lassult az előző hónaphoz képest. A mostani érték a legmagasabb májusi adat, és felülmúlja az elmúlt három év átlagát.

A beszerzési árak esetében a májusi index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további nagyon erős árnövekedést jelez. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően negyedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb májusi érték (93,4). A késztermékkészletek indexe májusban magasabb lett az előző hónaphoz képest, és bővülésre utal. A korábbi májusi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a legmagasabb 1995 óta.

Májusban jelentősebb áremelést jeleztek a válaszadók acél, alumínium, cukor, egész nyúl, festék, karton, máj, műanyag, papír, sárga réz és saválló rozsdamentes alumínium termékeknél, hiány volt acélból, bútorlapból, bútorszerelvényből, címkéből, csavarból, csomagolóanyagból, elektronikai cikkekből, fából, fali lámpából, fémből, fóliából, gumi alapanyagból, gumiárúból, kartonból, készáruból, kiszerelési anyagból, kötőelemből, lemezből, papírból, ragasztóanyagból, rétegelt lemezből, speciális elektronikai eszközökből, tömítőből, üvegből, vasból, vászonból és vegyipari alapanyagból, valamint vasöntvényből.

Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadók – tájékoztatott az MLBKT.

Címkék: beszerzési index