Ezen a hétvégén örülhetnek a La Liga szerelmesei

Ezen a hétvégén örülhetnek a La Liga szerelmesei

A Real Madrid és az RCD Mallorca egy korábbi összecsapása a spanyol bajnokságban (Fotó: Jan S0L0 / Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár továbbra sincs megegyezés a nagy kábelszolgáltatók és a TV2-csoport között, de a hétvégén mégis hozzájuthatnak heti rendes La Liga adagjukhoz a spanyol foci szerelmesei, mert a hispán bajnokság négy mérkőzését élőben közvetíti az alig százezer háztartás elérő Spíler2 adó mellett a nagy szolgáltatók kínálatában is elérhető Spíler1 is. Vagyis úgy tűnik, az Andy Vajna tulajdonában lévő Tv2 csoport vezetői meghallották a hetek óta tajtékzó szurkolók hangját.

A Tv2 témában kiadott közleménye szerint szeptember 14-én, 15-én és 16-án négy összecsapást is élőben követhetnek a nézők a csatornán. Elsőként péntek este 20.55-től a Huesca-Rayo Vallecano találkozót láthatják a La Liga rajongók, 15-én, szombaton 16.10-től a Real Sociedad-Barcelona, míg 20.40-től az Athletic Bilbao-Real Madrid összecsapást szurkolhatják végig élőben a Spíler1 nézői. Az előbbivel egy időben zajlik majd a Newcastle United–Arsenal mérkőzéssel, de az angol foci szerelmeseinek sem kell aggódni, ez a mérkőzés is élőben lesz látható szombaton a Super Tv2-n, 15.55-től. Vasárnapra is marad még izgalom, szeptember 16-án 20.40-től a Sevilla-Getafe mérkőzést közvetíti a csatorna.

NER a gyakorlatban: leszólta Lőrincet, Andy sporttévéje kirúgta - Magyar Hang

Kedden még novemberig terveztek Kele Jánossal, vasárnap már nem kértek belőle. Indoklás nincs, de a 2Rule állhat a háttérben.

Azt egyelőre nem tudni, hogyan állnak a tárgyalások Magyar Telekommal és a UPC-vel, illetve arról sincs hír, hogy a mostani hétvégére tervezett „ajándék” egyszeri, vagy a várt megegyezésig rendszeres lesz a spanyol bajnokik közvetítése a Spíler1 adón. Az azonban biztos, hogy a Digi Tv előfizetői továbbra sem láthatják a meccseket, mert a szolgáltató kínálatában a Spíler1 eddig sem szerepelt, s a Spíler2 sugárzásáról sem tárgyal a kábelszolgáltató.

Eközben a 444.hu arról ír, hogy bár Tv2-nél abban reménykedtek, hogy kormányzati hátszéllel megegyezésre lehet kényszeríteni a Magyar Telekomot, de erről szó sincs. A portál forrása szerint az angol, a spanyol bajnokság, valamint a Bajnokok Ligája mérkőzéseinek közvetítései jogaiért az idei évben összesen 5 milliárd körüli összeget fizetnek. A jelentős summát nem egyeztették a nagypolitikával, ezért hiába reménykedtek, hogy a kormánnyal jó kapcsolatokat ápoló Magyar Telekomra nyomást gyakorolhatnak.

Amint arról már a Magyar Hang múlt heti, 17. számában részletesen beszámoltunk, a spanyol bajnokik közvetítése körül már hetek óta áll a bál.

Akkor a La Liga magyarországi képviselője, Diego Sánchez kérdéseinkre – köztük arra, hogy mekkora nézettséget ígért a TV2-csoport a közvetítési jogok elnyeréséért folyt versenyben, illetve hogy a kialakult helyzet nem jelent-e presztízsveszteséget a La Liga számára – a következőket válaszolta: „Kérdései kapcsán csak annyit tudok közölni, hogy a SpílerTv intenzíven tárgyal a műsorszolgáltatókkal, s mindannyian nagyon motiváltak, hogy a spanyol foci hívei az egész idényben jól szórakozzanak a spanyol bajnokság meccsein.”

A két nagy magyar szurkolói csoport képviselői nem voltak ennyire diplomatikusak.

– Tisztában vagyunk vele, hogy a közvetítési jogok értékesítése és a televíziós csatornák megjelenése a szolgáltatóknál színtiszta üzlet. De ha már üzlet, akkor a spanyol foci szerelmesei hatalmas előfizetői bázist jelentenek, akik látni szeretnék a La Liga-meccseket. Ezek az emberek most tanácstalanok, dühösek, és várják a megoldást. Én továbbra is bizakodva figyelem a fejleményeket, és nem tudom elképzelni, hogy hosszú távon fenn maradjon a jelenlegi állapot – nyilatkozta lapunknak a Real Madrid Magyar Szurkolói Egyesület alelnöke, Gyertyánági András.

Záborszky Iván, az Eurobarca szurkolói oldal főszerkesztője lapunknak elmondta, amikor megtudták, hogy a magyarországi közvetítési jogok a SpílerTv-hez kerültek, nem számítottak arra, hogy a közvetítésekkel problémák lesznek. Néhány héttel a bajnokság kezdete előtt azonban már voltak információk, hogy a Spílernek nehéz lesz megegyezni a kábelszolgáltatókkal. – Hogy kinek a hibája az egyezség hiánya, azt kívülállóként megállapítani nem lehet, mert nem tudjuk, mi hangzott el az egyeztetéseken. Valaki mindenképpen hibázhatott, mert úgy gondolom, későn kezdődhettek el a tárgyalások – mondta Záborszky Iván, aki abban reménykedik, hogy a válogatott mérkőzések miatti jövő heti szünet után, vagyis a La Liga negyedik fordulójának meccseit már közvetíteni fogják a nagyobb műsorszolgáltatók.

A jelek mindenesetre arra utalnak, a szurkolók felháborodása különösebben nem zavarja a tárgyaló feleket. A hangzatos szólamok ellenére – miszerint mindennél fontosabb a nézők kiszolgálása – mind a TV2-csoport, illetve a SpílerTv, mind az országos szolgáltatók számára fontosabbak az üzleti érdekek, mint a spanyol bajnokság szurkolóinak kiszolgálása.

Az pedig különösen érthetetlen, hogy a TV2-csoporthoz tartozó SpílerTv miért nem rakja át a La Liga közvetítéseket a Spíler1-re, vagy a cégcsoport más adójára addig, amíg nem sikerül egyezségre jutni a műsorszolgáltatókkal. Ez egyébként bevett szokás, hiszen a fontosabb sportesemények ütközésekor az M4 Sport adón megszokott versenyeket is átrakják egy másik közszolgálati adóra.