Ezt gondolja a kormány az évközi nyugdíjemelésről

Ezt gondolja a kormány az évközi nyugdíjemelésről

Fotó: Unsplash/Huy Phan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szinte biztos, hogy nem lesz évközi nyugdíjemelés, legkorábban a törvényben is előírt, a valós inflációhoz igazított, novemberi korrekcióval nőhet az idősek ellátása – erről tájékoztatta a Népszavát a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) elnöke. Juhász László elmondta: a magas infláció miatt évközi kiegészítő emelést sürgető, április 17-én küldött, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek postázott, de a kormánynak címzett levelére az államháztartásért felelős államtitkár válaszolt.

Banai Péter Benő kifejtette, hogy a KSH adatai nem támasztják alá a nyugdíjasok azon kérését, hogy az ellátásokat júniusban vagy júliusban év elejéig visszamenőleg emelje a kormány legalább 3 százalékkal. Pedig a szakértő szerint indokolt lenne további 1,2, és 0,3, vagyis az idei 3 százalékkal számolva összesen 4,5 százalékos emelés is. A két plusz tétel a tavalyi és a 2020-as, inflációtól elmaradó nyugdíjemelés pótlása lenne. Idén az infláció már elvitte a januári nyugdíjemelést, sőt a 13. havi ellátást is – vélekedett Juhász László.

Juhász László a levélben azt is kérte, hogy főleg az élelmiszerárak drasztikus emelkedése miatt a 150 ezer forintnál kevesebb ellátásból élők kaphassanak egy egyszeri támogatást. Az ehhez szükséges forrást nem feltétlenül a nyugdíjrendszeren keresztül lehetne biztosítani, hanem akár a szociális ellátás keretein belül megoldani – mondta. Ám erre is elutasító válasz érkezett. 

Juhász beszélt a lapnak arról is, hogy a Költségvetési Tanács 2024-es költségvetéshez írt véleménye alapján jövő januárban 6 százalékos lehet az infláció, így a nyugdíjemelés is. Juhász László ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: ez olyan messze van még, hogy felelősen bírálni és támogatni sem lehet ezt az álláspontot. Emlékeztetett, hogy tavaly 5 százalékos inflációról, így ehhez mért nyugdíjemelésről volt szó ebben az időben, végül 15 lett belőle.

Frissítés:

Az MTI-n keresztül reagált a Pénzügyminisztérium a Népszava cikkére: szerintük valótlanságot írt a lap, amikor Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár levelére hivatkozva közölte, hogy „nem lesz évközi nyugdíjemelés, legkorábban a novemberi korrekcióval nőhet az idősek ellátása”.  A valóság ezzel szemben az, hogy a hivatkozott levél nem tartalmaz ilyen megállapítást, hanem a következőt rögzíti: „amennyiben az évközi adatok alapján azt állapítjuk meg, hogy a 2023-ra becsültnél magasabb lenne az éves várható általános, illetve nyugdíjas infláció mértéke – januártól visszamenőleg – nyugdíjkorrekciót hajtunk végre”.

A tárca a Facebook-oldalán megosztotta a teljes levelet is, és a bejegyzéshez írt hozzászólásban közölték azt is, hogy a kormány 2010-ben azt az ígéretet tette, a nyugdíjak vásárlóértékét megőrzi, ezt pedig nem csak betartotta, de felül is múlta.