Ezt tervezi a kormány a minimálbérrel

Ezt tervezi a kormány a minimálbérrel

Forint és euró (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Éjszaka jelent meg a jogszabálytervezet a minimálbér és a garantált bérminimum kapcsán. Ez rögzíti, hogy a rendszeres kereset 50 százalékát kell elérnie a legkisebb béreknek. Ezzel jelenleg 301 ezer forint is lehetne a minimálbér – írja a Portfolió.

A tervezetben szerepel egy olyan rész is, amely a minimálbér és a bérminimum összegének meghatározásával kapcsolatos: eszerint mindkettőre vonatkozik az 50 százalékos kitétel, ami azt jelzi, hogy a bérminimum kapcsán nem várható el, hogy magasabb legyen a minimálbérnél. Mint írják: a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum megfelelőségére vonatkozó értékeléshez használt indikatív referenciaérték, amelynek elérésére a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum összegének megállapításakor törekedni kell, a Központi Statisztikai Hivatal által a megelőző egy év rendelkezésre álló adatai alapján számított rendszeres bruttó átlagkereset 50 százaléka.

A Bankmonitor szakértői kiszámolták, mennyi lenne a minimálbér, ha már most ez lenne a szabály: a KSH utoljára a 2024. júliusi átlagbért publikálta, az akkori rendszeres, bónusz és egyéb juttatások nélküli bruttó átlagbér 602 200 forint volt. Ennek a fele, 301 100 forint lehetne ezen számítás alapján a minimálbér alsó szintje. Ez a jelenlegi állapothoz képest 12,85 százalékos emelést jelentene. Ugyanakkor a tervezet szövegét szigorúan véve az elmúlt év adataiból kellene kiindulni. A 2023. augusztus és a 2024. július közötti béradatok átlaga alapján pedig már egy érdemben kisebb, 288 617 forintos minimálbért kapnánk. 

A minimálbérrel kapcsolatos problémákkal ITT foglalkoztunk részletesebben.