Falaztak a hivatalok, de most kiderült, ki kaszálhat az informatikusképzésen

Falaztak a hivatalok, de most kiderült, ki kaszálhat az informatikusképzésen

Képünk illusztráció (Fotó: Picjumbo.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokáig hiába próbálta megtudni az Index, ki nyer nagyot az állami informatikusképzésen, a lap lepattant a hivatalokról. Most viszont kiderült, hogy a Training 360 anyagait használják fel az előképzés során, bár mindennek nincs nyoma az uniós tenderkeresőn.

A járványhelyzet miatt jelentette be az állam, hogy támogatott informatikusképzést indít azok számára, akik új szakmát tanulnának. Ennek feltétele egy nyolchetes előképzés. A jelentkezés eléggé megéri annak fényében, hogy a képzés költségének 95 százalékát az állam fizeti, továbbá felnőttképzési diákhitelt is igényelhetnek a résztvevők.

Az viszont nem volt egyértelmű korábban, ki készíti a videós oktatóanyagot, illetve ki értékeli majd ki az eredményeket. Többen gyanították, hogy azt a Traning 360-at bízhatják meg, ami már gyanús körülmények között nyert egy állami tendert. Egy 2017-ben meghirdetett informatikai képzés lebonyolítását végezhették, mindezt úgy, hogy a piacon sokan nem is tudtak a pályázatról. Ráadásul a Training 360-é is volt az egyetlen érvényes ajánlat.

A cég egyébként a Yellowroad nevű internetes gyorstalpalót működteti. Az Index szerint annak fényében is volt különös az egész, hogy egy alapvetően nem közbeszerzésekből élő piacról van szó, mégsem tudott senki a több milliárdos programról. A Training 360 egyébként eredetileg OKJ-s informatikai oktatással, coachinggal és üzleti képzésekkel foglalkozik.

Az Index kérésére az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) azt mondta, az előképzést az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) végzi. Utóbbi vezérigazgatója, Almássy Gábor pedig kifejtette, a nyolchetes alapozó képzést a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatallal közösen szervezik. Nekik is írt az Index, tovább érdeklődve, ki készíti az oktatóvideókat, és ki értékeli majd ki az eredményeket.

A levélre nem válaszolt senki, aztán elindult az előképzés, és kiderült, hogy az a Traning 360 oktatóvideóit tartalmazza. Valószínűtlennek is tűnt, hogy a főleg adminisztrációs feladatokat ellátó állami intézmények maguk végeznék a képzést.

Bár a program száz százalékban uniós támogatásból jött létre a GINOP-6.2.8-20 program keretében, az uniós tenderkeresőn mindennek nem akadt nyoma. Ismét írt az Index a szóban forgó állami szerveknek, hogy milyen eljárásban választották ki a Training 360-at, illetve mennyi pénzt fizetnek ezért, de válasz eddig nem érkezett.

Különösen érdekes, hogy az Index az állami informatikusképzés kapcsán a Training 360-nak is küldött még kérdéseket. A cégtől viszont azt felelték, ők is csak annyit tudnak a képzésről, amennyi a hivatalos tájékoztató honlapon szerepel.