Felfüggesztették a tőzsdei kereskedést a lélegeztetőgép-biznisz egyik érintettjének részvényeivel

Felfüggesztették a tőzsdei kereskedést a lélegeztetőgép-biznisz egyik érintettjének részvényeivel

Betegek lélegeztetőgépen a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 1-jén (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Péntektől felfüggesztette az OTT-ONE Nyrt. részvényeivel való kereskedést a tőzsdefelügyeletet is ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB). – A felfüggesztés addig tart, amíg a tőzsdei kibocsátó a jogszabályoknak megfelelő, független könyvvizsgálói jelentéssel alátámasztott éves jelentést tesz közzé 2020. évi tevékenységéről – írja a jegybank közleményében.

A jegybanki lépés közvetlen oka, hogy az OTT-ONE könyvvizsgálója – jogszabályi kötelezettségének eleget téve – 2021. április 15-én arról tájékoztatta a kibocsátót és az MNB-t, hogy a könyvvizsgálói megbízástól visszalép, és a könyvvizsgálatra vonatkozó szerződést rendkívüli felmondással felmondja. 

A kibocsátó csütörtöki rendkívüli közzététele során ugyan tájékoztatta a nyilvánosságot a könyvvizsgáló döntéséről, viszont annak indokát nem tette közzé. A vonatkozó jogszabályok értelmében ugyanakkor ezt meg kellett volna tennie, az MNB ezért határozatában ennek pótlására kötelezte a kibocsátót – emelik ki a közleményben.

Az MNB egyébként is vizsgálódik, hogy az OTT-ONE Nyrt. az elmúlt időszakban a tájékoztatási kötelezettségének mindenben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően teljesítette-e. A már beszerzett információk elemzését követően Matolcsyék – a büntetőeljárásról szóló törvény rendelkezéseinek eleget téve – az OTT-ONE tevékenységével összefüggésben feljelentést is tettek a Fővárosi Főügyészségen.

Az OTT-ONE csütörtöki rendkívüli tájékoztatásában egyébként mindössze a már említett könyvvizsgálói felmondás ténye szerepel, illetve annyit írt még a társaság, hogy: a felmondás indokával nem ért egyet, ezért a felmondást nem fogadja el, így a társaság álláspontja szerint a könyvvizsgálói megbízatás felmondása jogszerűtlenül történt. A társaság pedig megteszi a szükséges jogi lépéseket a helyzet rendezése végett.

A Portfólió emlékeztet, hogy az OTT-ONE-t tavaly októberben a bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt bírságolta meg a jegybank. A cég neve legutóbb a lélegeztetőgép-beszerzések kapcsán is felmerült, ugyanis egyike volt azoknak a cégeknek, amelyeken keresztül a magyar kormány szerzett be gépeket Kínából.