A fénycső második élete

A fénycső második élete

A körforgásos gazdaság eszméje egyre fontosabbá válik, ahogy szembesülünk a globális klímaváltozás kézzel fogható negatív hatásaival. Ma már sokan rájöttek, hogy az egyszer használatos eszközök ideje lejárt – a környezeti terhelés csökkentése érdekében tartós, újra felhasználható termékekre van szükség.

Egy budapesti cég, az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. egy, az első hallásra talán szokatlan területen, a világítástechnikában ad újabb esélyt a hulladéknak.

Évente több mint ötszáz tonna lámpahulladékot és ezer tonna világítótest-hulladékot hasznosítanak újra, emellett pedig folyamatosan keresik az új, előremutató lehetőségeket. A körforgásos gazdaság modelljét szem előtt tartva hisznek abban, hogy nem mindig az újrahasznosítás jelenti a legjobb megoldást. Szemléletformáló küldetésük lényege, hogy amit meg lehet javítani, az meg is kell javítani, és ami nem romlott el, azt még lehet és kell is használni. Ezért támogatják a már használt lámpák újrahasználatra történő előkészítését és újra használatba adását.

Arról nem is beszélve, hogy a technológiaváltások miatt rengeteg, amúgy még használható eszköz kerül a szemétbe – a világítótestek piacán például a LED-esítés miatt a korábbi, ám még mindig korszerűnek mondható fénycsöves lámpatesteket cserélik le és dobják szemétbe. Kár értük: alig pár évet működtek, újszerűek, energiatakarékosak, és bőven vannak máshol olyan felhasználási helyek, ahol még évekig hatékonyan tudnának működni.

Az Újrahasználati központjukban ezek az elektronikus hulladékok kapnak egy újabb esélyt – korábban ugyanis szétszedték és ledarálták a fénycsöveket. Ez a szemléletváltás fontos lépés a körforgásos gazdálkodás felé: a világítóeszközök használható részeit megmentik, akár egy egyszerű javítással, vagy szétszedve, egyes alkatrészként. Ezt a folyamatot szakemberek végzik, erre eljárásrendet dolgoztak ki, és az újrahasznosított lámpák az értékesítés előtt jogi és műszaki ellenőrzésen mennek át.

És ha a fénycső nem is, a szerelvénytestek tökéletesen használhatóak. Ezeket egy évig tárolják az újrahasználati központban, és ha valakinek kell, olcsón odaadják – csak a raktározási díjat kérik el a vevőtől. 

A lámpatestekből sok olyan alkatrészt is ki tudnak nyerni, amelyek akár az új, LED-alapú világítótestekben is újrahasználhatóak. A lámpahulladékok visszagyűjtése országos szinten történik egy komplex logisztikai rendszer keretében. A +36 30 222-2229 ügyfélszolgálati számon mindenki választ kaphat arra, hogy hol és hogyan szabadulhat meg a lámpahulladékoktól. Aki pedig vásárolna újrahasználható fénycsövet vagy lámpatestet, az a www.relampa.hu oldalon talál tájékoztatást. A cég emailes elérhetősége: info [at] electro-coord [dot] hu

Támogatott tartalom