Ferenc pápa bizottságot hozott létre a Vatikán bizalmas pénzügyeinek felügyeletére

Ferenc pápa bizottságot hozott létre a Vatikán bizalmas pénzügyeinek felügyeletére

Ferenc pápa Urbi et Orbi (a városnak és a világnak) szóló áldást mond az üres vatikáni Szent Péter téren 2020. március 27-én (Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felügyeletet hozott létre Ferenc pápa a Szentszék és Vatikán Állam bizalmas gazdasági és pénzügyi tevékenységének ellenőrzésére és az azokkal kapcsolatos információk védelmére – közölte hétfőn a Vatikán. Az MTI tudósítása szerint a felügyelet létrehozása Angelo Becciu bíboros szeptember 24-én bejelentett lemondását követi. A volt bíborossal szemben a vatikáni és az olasz ügyészség is vizsgálatot indított több, a szentszéki államtitkárság nevében folytatott nemzetközi ingatlanvásárlási ügylet miatt, amelyek az olasz sajtó számításai szerint legalább félmilliárd eurós hiányt okoztak a pápai államnak. A vatikáni hivatalokat képviselő volt bíboros és üzleti társainak tranzakciói mint utólag kiderült éveken át ellenőrzés nélkül zajlottak, és az utóbbi hetekben széles sajtónyilvánosságot kaptak.

A bizottság megalakítását az idén júniusban hatályba lépett vatikáni gazdasági szabályzat írta elő olyan felügyelő szervet szorgalmazva, amely ellenőrzi a Szentszék gazdasági-pénzügyi tevékenységét, mindenekelőtt a pápai állammal kötött szerződéseket. A bizottság feladatának számít annak meghatározása is, hogy mely tranzakciók számítanak bizalmas, védett információnak.  A szentszéki államtitkárság, a Vatikánváros Kormányzósága és más hivatalok által kötött nemzetközi szerződésekről, valamint beszerzésekről, finanszírozásokról, banki átutalásokról van szó.

A pápa a bizottság elnökének Kevin Farell bíborost nevezte ki, aki a Világiak, a Család és az Élet kongregáció prefektusa is egyben, valamint bíboros kamarás (kamerlengo), akinek feladata a Szentszék vagyonának kezelése, elsősorban abban az időszakban, amikor a pápai hivatal betöltetlen. Az új bizottság titkára Filippo Iannone érsek lett. Az ötfős testület tagjai között van még Fernando Vérgez Alzaga, a vatikánvárosi Kormányzóság főtitkára, Nunzio Galantino, az Apostoli Szék Vagyonkezelőségének (Apsa) elnöke és Juan Antonio Guerrero Alves, a Gazdasági Titkárság vezetője.