Fideszes polgármester: jó lenne, ha Parragh kamarája is vállalna anyagi áldozatot

Fideszes polgármester: jó lenne, ha Parragh kamarája is vállalna anyagi áldozatot

Cser-Palkovics András (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Levélben fordult Parragh Lászlóhoz, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökéhez Cser-Palkovics László, Székesfehérvár fideszes polgármestere, melyben arra kérte, hogy néhány ágazat számára engedjék el a kamarai díjakat. Közben a parlament Gazdasági bizottságában a kormánypárti képviselők leszavazták a regisztrációs díj eltörlését indítványozó ellenzéki javaslatot.

„Úgy vélem, hogy a szolidaritás elve a gazdasági szereplők között is fontos érték. Elnök Urat arra kérem és biztatom, hogy a legnehezebb helyzetben lévő magyar vállalkozások, tehát a vendéglátói, turisztikai, edzőtermi, rendezvényszervezési és szállodai szolgáltatásokat nyújtó cégek számára engedjék el az idei kamarai regisztrációs díjat és a tagsági díjat” – fogalmazott levelében Cser-Palkovics András.

https://www.facebook.com/cserpalkovicsandras/photos/a.713642565377006/4921663324574888/

Hozzátette: a rendkívüli helyzet rendkívüli összefogást és áldozatokat is követel, gesztusértékű volna a Kamarától, ha megtenné ezt a példátlan nehézségekkel szembenéző vállalkozók számára.

„Székesfehérvár Önkormányzata – kiegészítve az állami támogatásokat – mindent megtesz és meg is fog tenni mindent a helyi vállalkozások újraindításáért, szimbolikus és fontos lenne, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara immár nem csak javaslatokkal, hanem anyagi áldozatvállalással is csatlakozna ehhez a sokakat egyesítő célhoz” – fogalmazott a politikus, utalva arra, hogy Parragh László az elmúlt hónapokban több olyan javaslatot is tett, mellyel az önkormányzatokra hárított terheket a védekezésből.

Több ellenzéki politikus is felvetette az utóbbi időben, hogy a vállalkozások segítése érdekében a kamara is hozhatna áldozatot, így lemondhatna az éves díjról, de Cser-Palkovics András az első kormánypárti politikus, aki nyilvánosan – részben – az ötlet mellé állt. Ugyanakkor ő már korábban is üzent Parragh Lászlónak.„Kérem, hagyja már békén a vállalkozások környezetét és a munkavállalóik életminőségét biztosító településeket” – írta november arra a felvetésre reagálva, hogy a kkv szektorban engedjék el teljesen az iparűzési adót. Később ez a javaslat ennek ellenére részben megvalósult.

– Ha valaki nem tud egy év alatt ötezer forintot kifizetni, akkor ne menjen vállalkozni! – így válaszolt egyébként nemrég Parragh László, mikor arról kérdezte az ATV, a kamara miért nem engedi el éves tagdíját a járványra tekintettel egyfajta gesztusként.

Kormánypárti nem

A parlament Gazdasági bizottságának ülésén is téma volt kedden a kamarai hozzájárulás, a kormánypárti képviselők azonban leszavazták a kötelező kamarai hozzájárulás eltörlésére vonatkozó ellenzéki törvényjavaslatot. A törvényjavaslat eltörölné a kamarai hozzájárulást, illetve a 2020-as évre befizetett összeg visszafizetéséről és a folyamatban lévő végrehajtási eljárások megszüntetéséről rendelkezne.

„Saját adataik szerint tavaly decemberig 600 137 vállalkozás fizette be a hozzájárulást, ami azt jelenti, hogy 2020-ban a kamara 3 milliárd forinttal húzta le a vállalkozásokat a nagy semmiért. Ennek 10 százaléka került az országos gazdasági kamarához, vagyis 300 millió forint jutott Parragh Lászlónak. A vállalkozások semmilyen használható segítséget, szolgáltatást nem kapnak a kamarától, nem tudják, hogy a befizetett tagdíj mire megy el. Mi kikértük adatkérésben, mire ment a pénz: válságkezelési javaslatok kidolgozására, tájékoztatásra, hírlevelekre, kérdőíves felmérésekre. Csak éppen a válságkezelés maradt el: az állítólagos érdekképviselet teljes csődöt mondott” – kommentálta a kormánypárti elutasítást Szél Bernadett független képviselő.

UltraHang

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – „A nőnek a konyhában a helye”