GKI: drámaian romlanak a kilátások, létszámcsökkentést és áremelést terveznek a cégek

GKI: drámaian romlanak a kilátások, létszámcsökkentést és áremelést terveznek a cégek

(Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fél éve csökken már a GKI konjunktúraindexe, ám amíg az előző hónapokban a fogyasztói bizalom csökkenése határozta ezt meg, most már az üzleti várakozások markáns romlása a fő ok – derül ki a gazdaságkutató közleményéből, melyet a hvg.hu idézett. A GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felmérés szerint az üzleti várakozások a 2021 eleji covidos időszakban voltak hasonlóan negatívak.

Októberben az üzleti szférában minden ágazat lényegesen pesszimistább lett, immár az iparban is több a romlásra, mint javulásra számító cég. Az ipari bizalmi index októberben visszaesett tavaly márciusi szintjére. Az építőipari bizalmi index harmadik hónapja romlik, októberben kétéves mélypontjára süllyedt. A várakozások a legnagyobb mértékben a kereskedelemben lettek rosszabbak, jelenleg ez a legborúlátóbb ágazat. A szolgáltató vállalkozások körében gyengült az általános üzletmenetről és a várható forgalomról alkotott vélemény. Az előző időszak forgalmának és létszámának megítélése is romlott, és ma már nem is annyira a munkaerőhiánytól, inkább a kereslet csökkenésétől tartanak.

Folytatódott a foglalkoztatási hajlandóság romlása is, jelenleg az ipar kivételével több a létszámcsökkentést tervező cég, mint a bővítésre készülő. Tovább erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme is. Ugyanakkor a cégek közel 70 százaléka készül áremelésre, ezzel párhuzamosan pedig a fogyasztók inflációs várakozása is tovább fokozódott. A magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése az üzleti szférában a szeptemberi, ugyancsak átmeneti szerény javulás után ismét drámai mértékben romlott, a pesszimizmus megközelíti a covid válság kezdeti pánikhangulatát. A fogyasztók ennél is borúlátóbbak – írta a gazdaságkutató.

A GKI fogyasztói bizalmi indexe legutóbb 2012 októberében volt ilyen alacsony. Ezen belül romlik a lakosság saját pénzügyi helyzetéről alkotott véleménye, ami már kedvezőtlenebb, mint a Covid-válság elején volt.

Címkék: GKI, konjunktúraindex