Gulyás Gergely: Nem látjuk indokoltnak az elfogadott katatörvény módosítását

Gulyás Gergely: Nem látjuk indokoltnak az elfogadott katatörvény módosítását

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

a katázók kétharmada munkaviszonyt álcáz – főleg ezzel indokolta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón.

A miniszter elmondta: 2012-ben csak a kormánypártok szavazták meg. Amikor ezt elfogadtuk, az volt a cél, hogy a lakossági szolgáltatást végző szolgáltatóknak vezessenek be egy adónemet. Ez elburjánzott, a Pénzügyminisztérium adatai szerint a katázók kétharmada munkaviszonyt álcáz így. Ez elfogadhatatlan, hogy havi ötvenezer forintért munkaviszonyt vált ki, mikor egy ápolónő átlagosan 184 ezer forintot fizet – fogalmazott Gulyás, hozzátéve: megértjük, hogy fáj a vállalkozóknak, de ez nem méltányos.

Mi indokolta azt, hogy 24 óra alatt átverjék a kata-szabályozást? – kérdezte az ATV. Erre a miniszter kifejtette: ahhoz, hogy szeptember 1-jén életbe léphessen az új szabály, ahhoz ezt el kellett fogadni. Ezt mi nem költségvetési intézkedésként hoztuk meg. Egész egyszerűen azért kellett, mert nem tartható fenn, hogy valaki 50 ezret fizet adónak, addig egy ápoló 184 ezret – mondta a miniszter. Gulyás Gergely hozzátette, hogy a kamarával egyeztettek, a mostani szabályozással pedig csak visszatérnek az eredeti célhoz. Semmilyen körülmények között nem látják indokoltnak a módosítást.

Gulyás szerint a kormány betartja a jogszabályokat, és egy évben nyolcszor van lehetősége arra az Országgyűlésnek, hogy gyorsított tempóban fogadjon el törvényeket – így reagált arra a kérdésre, mely szerint múlt héten azt mondta, a kormány vállalta az Európai Unió felé, hogy csökkenti a gyors jogalkotást és széles körű konzultációt alkalmaz.

Egy hónapja még azt mondta, január elsejétől fogják bevezetni, most mi indokolta, hogy mégis szeptembertől vezették be – kérdezte az RTL. Gulyás erre úgy válaszolt, hogy így döntött a kormány. Parragh László javaslatát sem vették figyelembe, hogy ez túl gyors, mert úgy gondolták, hogy ha egy jogviszonyváltás van, arra másfél hónap is elegendő – mondta. Azt nem tudják, hogy milyen költségvetési vonzata lesz. Az összes alternatíva magasabb adóterheléssel fog járni – erősítette meg, de arra a kérdésre hogy akkor ez adóemelés, erre már nem válaszolt egyértelműen.

Szakmai szervezetek sora tiltakozott a kata új szabályai és tulajdonképpeni kivégzése ellen, köztük a Magyar Orvosi Kamara is, mert így az egészségügyi ellátás is veszélybe kerül. Erre úgy reagáltak, hogy mindenre gondoltak és semmilyen ellátásbiztonsági probléma nem lehet.

Előfordulhat áremelés, de szerinte az esetek többségében ilyen nem lesz – mondta kérdésre válaszolva.

Logikusan lesz többletbevétele ebből a költségvetésnek, de azt hogy mekkora, ezt nagyon nehéz megjósolni – válaszolta kérdésre.

Nem gondolja, hogy családok egzisztenciáját veszélyeztetnék, becsülve talán 50-től 300 milliárdig lehet a költségvetési hatása a változtatásnak – mondta. 

Többször elmondta, hogy egy kiskaput csuktak be, aminek használatáért nem ítél el senkit, de ők csak az eredeti kormányzati célhoz tértek vissza.