Gyors fellendülésre számítanak az utazásszervezők

Gyors fellendülésre számítanak az utazásszervezők

Strand a horvátországi Brac szigetén (Fotó: Nick Savchenko/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A horvátországi szállásárak már az egekben, sokan nézik a görögországi, törökországi, egyiptomi ajánlatokat. Az utazási irodák azt remélik, hogy két rossz év – a tavalyi és az idei – után jövőre elérik a 2019-es forgalmat.

A lazításokkal visszatért az optimizmus is a turisztikai ágazatban: az április 30-án bejelentett könnyítések után megjelentek az érdeklődők az utazási irodáknál, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők közül sokan már a nyaralást tervezik – derül ki a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) szóvivőjének tájékoztatásából. Bakó Balázs megkeresésünkre kifejtette: a legkedveltebb szabadidős nyaraló célpontok az ilyenkor megszokottak. Ezek Görögország, Horvátország, Törökország, Egyiptom, Tunézia, Marokkó, Olaszország és Spanyolország, de egyre többen foglalnak tengeri hajóutakat is.

A járvány miatti krízist minél hamarabb a háta mögött hagyná az iparág, az utazási kedvet ezért már hónapok óta igyekeznek felkelteni különböző kedvezményekkel. Bakó Balázs tájékoztatása szerint a március végével zárult előfoglalási időszakban a hazai utazási irodák egy része akár 0 forint előleggel is foglalási lehetőséget biztosított a külföldi nyaralásokra. A helyzeten segít az is, hogy a járványhelyzet enyhülésével a célországok a minél kedvezőbb beutazási feltételek, de ezzel együtt komoly biztonsági intézkedések biztosításával is igyekeznek mind népszerűbbé tenni a szabadidős célú beutazást.

Aki egyénileg tervez tengerparti nyaralást és már elkezdte böngészni a szálláskínálatot, azzal szembesülhet, hogy az autóval is rövid idő alatt elérhető Horvátországban és Szlovéniában – ezen országokban elfogadják a magyar védettségi igazolványt, igaz, előbbi helyre csak két héttel a második vakcina után lehet utazni és – a szálláshelyek jellemzően jóval drágábbak, mint például a görögországi szigeteken, vagy Cipruson. Utóbbiaknál még akkor is olcsóbban kijöhet egy nyaralás, ha a repülőjegyek árát is hozzávesszük.

Ezzel kapcsolatban a MUISZ szóvivője kifejtette: általánosságban még így sem jelenthető ki, hogy Horvátország drágább, hiszen az üdülés költségei függnek a célország és a légitársaság tarifái mellett az igénybe vett szolgáltatások mennyiségétől és minőségétől is. – Biztos, hogy a horvátországi turisztikai szolgáltatások ára a járvány előtti időszakban évről évre emelkedett, ugyanakkor változatlanul nagyon jó ár-érték arányú nyaralódesztináció, amelyet többen éppen a közelség és könnyű megközelíthetőség miatt egyénileg, saját autóval keresnek fel.

– Bízunk benne, hogy a repülőutaktól való félelem, ha volt is, egyre ritkább. Az utasterekben az orvosi műtőkben is használt szűrőknek köszönhetően átlagosan három percenként kicserélődik a levegő, és a vírusokat és kórokozókat szinte teljes egészében kiszűrik. Emellett a repülőtereken is nagyon ügyelnek a biztonsági előírások betartására és a maszkhasználatra – fogalmazott a MUISZ szóvivője, aki kitért arra is, hogy a kedvelt belföldi nyaralóhelyek, elsősorban a tavak vidéke, és kiemelten a Balaton nagyon erős nyári szezonnal számolhatnak.

Bakó Balázs szavai szerint a 2020-as év volt a mélypont, amikor a nemzetközi és hazai turisztikai szakmát érintő visszaesés akár 80-90 százalékot is elérte. Arra számítanak, hogy az idei év már jobb lesz, a tendenciák alapján ősztől a csoportos körutazások és az európai városlátogatások is fellendülhetnek, de növekszik az érdeklődés a hajós utak iránt is. Az utazásszervezők arra számítanak, hogy a jövő évre tér vissza az iparág a 2019-es szinthez, ami nagyon jó évnek számított.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölt adatai szerint márciusban a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 66,2 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, a külföldi vendégéjszakák száma 73,9 százalékkal csökkent. A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések miatt a vendégéjszakák száma tavaly márciushoz képest 69,7 százalékkal lett kevesebb.