Ha Matolcsy fizetése nő, más vezetőké is nő

Ha Matolcsy fizetése nő, más vezetőké is nő

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a 60. Közgazdász-vándorgyűlés megnyitóján a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2022. szeptember 22-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több százezres fizetést kaphatnak egyes állami vezetők, ha emelnek Matolcsy György bruttó ötmilliós havi fizetésén – számolt be róla a 24.hu. A lap erről annak apropóján cikkezett, hogy egy társadalmi egyeztetésre bocsátott pénzügyminisztériumi javaslat a Magyar Nemzeti Bankot vezető Matolcsy fizetésemeléséről szól, mégis valóságos fizetésemelési hullámot indíthat el.

Sokak bérét ugyanis a jegybankelnökéhez kötik, így nagyjából két tucat állami vezetőé emelkedhetne. Köztük vannak a Gazdasági Versenyhivatal, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, a Közbeszerzési Hatóság, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, a Médiatanács, továbbá a most létrejövő Integritás Hatóság egyes vezetői. Az ő fizetésüknek az MNB-elnöki bér nyolcvan százalékát kell kitenniük, ami jelenleg havi négymillió forintot jelent. Ha Matolcsy fizetése emelkedik, az övék nagyjából nyolcszázezerrel fog.

A pénzügyi tárca eközben arról beszélt, a jegybankelnök bére csupán az Állami Számvevőszék elnökééhez zárkózik fel, miután az idén megelőzte a korábban legmagasabb MNB-elnöki fizetést. Az ÁSZ-elnöknek az előző évi bruttó átlagkereset tizenkétszeresét kell kapnia, ez jelenleg 5 millió 266 ezer forint. A Központi Statisztikai Hivatal 15 százalékos átlagbéremeléssel számol, így Windisch László jövőre már több mint hatmilliót is kereshet.

Az MNB-elnökhelyettesek 3,6 milliót keresnek, ez jövőre 4,3 millióra emelkedhet. A főtitkárok, illetve főigazgatók hárommillió helyett pedig 3,6 millióhoz juthatnak majd. A Médiatanács tagjai most kétmilliót visznek haza, ez 2,4 millióra nőne.

Az intézmények vezetői legutóbb közel három éve, 2020 januárjában kaptak fizetésemelést. A GVH elnökéé akkor 1,7 millióról, a Közbeszerzési Hatóság elnökéé pedig 2,6 millióról ugrott 4 millió forintra.