Hamarosan 400 forint fölé mehet a kenyér ára

Hamarosan 400 forint fölé mehet a kenyér ára

Fotó: Unsplash/Wine Dharma

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi, szeptemberi inflációs jelentéséhez kapcsolódó fogyasztói átlagártáblázata szerint a fehér kenyér kilója, 399 forinttal, már szeptemberben is nagyon közel került ahhoz, hogy átlépje a 400 forintos határt, azóta pedig valószínűleg már át is lépte azt. Ez ugyanakkor nem a csúcs, a következő időszakban még tovább drágulhat a kenyér – írja a Portfolio.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke az Indexnek azt mondta, várhatóan nem áll meg a drágulás, az előrejelzések szerint ugyanis további búzaár-emelés várható. 

A KSH szerint a sütőipari alapanyagok önmagukban is jelentősen drágultak. Szeptemberben az előző év azonos időszakához képest például az étolaj fogyasztói ára 32,6, a margariné 15,4 százalékkal emelkedett. Bár a sütőipar más beszerzési árakat kap ezekre, azonban a javarészben importált vajét például a forint–euró-árfolyam alakulása, gyengülése is erősen befolyásolja. A forint hétfőn ismét mélypont közelébe esett, 367 forint körül is volt az euró árfolyama.

Az elmúlt időszakban az élesztő, a só, a cukor mellett az olyan töltelékek, mint a dió vagy a mák, illetve a szintén jórészt importált adalékanyagok ára is növekedett – írta a lap.

A Magyar Pékszövetség elnöke úgy látja, az is egyre nagyobb probléma, hogy a fiatalabb generáció már nem szívesen dolgozik éjjel és hétvégén. Elmondása szerint ezért a vállalkozások nemcsak a keverő- és dagasztógépek beszerzésével próbálják csökkenteni az élőmunkaigényt, hanem a fagyasztott és a kelesztéskésleltetéses technológiák bevezetésével is.

 

Címkék: kenyér, KSH