Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

2001: Medgyessy Péter lobbiügye – Tejben-vajban Torontóban

Szerző: | 2019. július 30., 14:30 | Featured, Harminc év – Harminc történet

Medgyessy Péter a Parlamentben 1990-ben (Fotó: Fortepan/Urbán Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2001 novemberében Medgyessy Péter lobbiügye még komoly botrányt kavart. Tizennyolc év elteltével csupán rövidhír lenne a lap alján egy efféle tanácsadói szerződésről szóló tudósítás, persze csak akkor, ha az érintett nem lenne esélyes miniszterelnök-jelölt.

HIRDETÉS - AIP

Harminc év – Harminc történet. Sorozatunkban, harminc évvel a rendszerváltozás után közelmúltunk tipikus történeteiből szemezgetünk.

Medgyessy Péter cégének Gresco Rt.-vel kötött „tanácsadói”, avagy „lobbi”-szerződésének botrányát a Demokrata című lap robbantotta ki. Az üggyel a kormányhoz közel álló Magyar Nemzet is behatóan foglalkozott, később pedig szinte valamennyi sajtóorgánum tárgyalta – politikai irányvonalának megfelelően.

2001: „Mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni” | Magyar Hang

A „ciprusi off-shore érdekeltségű, ír hátterű”, ugyanakkor kanadai tulajdonosi kör által jegyzett Gresco Rt. a leromlott állapotú műemlék épület, a Gresham-palota értékesítését akarta elérni, illetve gördülékennyé tenni az V. kerületi önkormányzatnál. A Roosevelt téri palota eladásának ügye már 1991 óta húzódott. A rendszerváltás utáni első, szabadon választott önkormányzat ugyanis előszerződést írt alá egy Oberoi nevű céggel, ám jogszabályváltozás miatt nem tudták nyélbe ütni az üzletet. Az Oberoi jogutódjaként a Gresco Rt. 1997-ben jelentkezett, bejelentette vételi szándékát, ugyanakkor meg is fenyegette az önkormányzatot, hogy ha nem veheti meg a patinás épületet, akkor kártérítési pert indít.

(…)

A teljes cikket keresse a Magyar Hang július 26-án megjelenő 2019/30. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/30. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS - AIP

Címkék: 30 év 30 történet, lobbi, Medgyessy Péter


Egyre többen tervezik a nyaralást

Egyre többen tervezik a nyaralást

A turisztikai ügynökség vezetője szerint ha „beindul” Európa, majd ősztől az Egyesült Államok, akkor „egy egészen értelmezhető, jó évet fogunk tudni közösen elkönyvelni”.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

„Izraeli hírszerző lett a lányom” – a palesztin-izraeli fegyveres konfliktus az Árnyék podcastban

Pin It on Pinterest