A NER-szellem vasútja és luxusjachtja

A NER-szellem vasútja és luxusjachtja

Orbán Viktor és Rupert Stadler cégvezető leteszik az Audi-gyár alapkövét 2011. július 7-én (Fotó: Reuters/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harminc év – Harminc történet. Sorozatunkban, harminc évvel a rendszerváltozás után közelmúltunk tipikus történeteiből szemezgetünk.

A 2010-es választáson Orbán Viktor a Fidesz–KDNP pártszövetség segítségével fölényes győzelmet aratott, a parlamentben kétharmados többségre tett szert. A „fülkeforradalom” eredményét Orbán úgy értékelte, hogy ezzel új társadalmi szerződés jött létre, a szavazók egy új rendszer megalapításáról is döntöttek, amelynek Orbán a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) nevet adta. Kiadták az Országgyűlésben a jobboldali képviselők által megszavazott „Legyen béke, szabadság és egyetértés” – kezdetű Nemzeti együttműködés nyilatkozata című szöveget, amelyet kötelező volt feltűnő helyre kihelyezni minden olyan épületben, ahol államigazgatási feladatokat látnak el.

Magam is szinte azonnal megtapasztalhattam a NER-korszak beköszöntét a parlament mellett működő Független Rendészeti Panasztestület sajtóreferenseként, amely munkát jobboldali újságíróként végezhettem másodállásban annak az időszaknak a végén, amikor a jobboldal ellenzékben volt.

2008: a Deutsche Bank a forintot, a Soros Fund az OTP papírjait támadta | Magyar Hang

A panasztestület – Országgyűlés által határozott időre megválasztott – elnökét a nyugdíjkor elérésére hivatkozva szinte azonnal elmozdították pozíciójából. Az ugyancsak felmondását töltő titkárnő még megrendelte a kifüggesztendő Nemzeti együttműködés nyilatkozathoz a megfelelő képkeretezést, és gondoskodott a méltó helyre való kifüggesztésről is. Az elnöki szoba kétszárnyas ajtaja mellé került.

(...)

A NER kikiáltásakor nem igazán értettem, mit is akar Orbán.

(...)

A teljes cikket keresse a Magyar Hang október 11-én megjelent 2019/41. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/40. számban? Itt megnézheti!

Címkék: NER, Orbán Viktor, Fidesz