Hatalmas ukrán acélgyártó veheti meg a Dunaferrt

Hatalmas ukrán acélgyártó veheti meg a Dunaferrt

A Dunaferr dunaújvárosi üzemének bejárata (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Reménykeltőnek tűnik, hogy az évek óta komoly gondokkal küszködő Dunaferr iránt a világ 42. acélgyártója, az ukrán Metinvest Holding érdeklődik. A Népszava cikke szerint az a bányászattól a szén- és ércfeldolgozás folyamatáig a teljes vertikumban otthonos cég képviselői a héten találkoztak Fábián Gergellyel, a gazdaságfejlesztési tárca iparpolitikáért felelős államtitkárával.

A dunaújvárosi acélmű újraindításának költsége a Metinvest számításai szerint 150 millió euróra rúgna, de ennek finanszírozása nem jelentene gondot a holding számára. Volt egy másik érdeklődő, a londoni Liberty Steel, amely jobban tetszett volna a magyar kormánynak, de kiderült, a cég több országban is pénzügyi nehézségekkel küszködik. Ezért jelen állás szerint arra van nagyobb esély, hogy az ukrán vállalatcsoport lehet a befutó.

Időközben a kormány úgy döntött, hogy fél évig az állam állja a dolgozók fizetését. Az erre szánt 16 milliárd forint azonban tovább növeli a Népszava becslése szerint mintegy 500 milliárd forint adósságot felhalmozó vasmű terheit. Az uniós jogszabályok szerint ugyanis az állam nem finanszírozhatja egy magáncég működését.