Hernádi Zsolt vette át a honvédelmi minisztertől a cseh repülőgépgyárat

Hernádi Zsolt vette át a honvédelmi minisztertől a cseh repülőgépgyárat

Hernádi Zsolt magyar üzletember, a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. elnök-vezérigazgatója (Fotó: Wikimedia – Délmagyarország / Karnok Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hernádi Zsolt közvetett tulajdonába került a korábban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter érdekeltségébe tartozó AERO Vodochody AEROSPACE cseh repülőgépgyártó cég – tudta meg az Index.

Mint megírták, csütörtök délután jelent meg az Aero Vodochody AEROSPACE cseh repülőgépgyártó cég közleménye, mely szerint a csoportnak az új többségi részvényese az SI 13 Aero Zrt., amely egy Magyarországon bejegyzett társaság, a kisebbségi részesedés továbbra is a cseh OMNIPOL tulajdonában van. A közlemény szerint az SI 13 Aero Zrt. többségi részvényese Hernádi Zsolt. Ezt vette át Szalay-Bobrovniczky Kristóftól.

Hernádi Zsolt a Mol igazgatóságának tett vezetői nyilatkozatában megerősítette, hogy az akvizíció ellenére a cseh cég és a Mol között semmiféle üzleti kapcsolat nem áll fenn.

Az Aero Vodochodynak 2021 őszén lett többségi tulajdonosa a HSC Aerojet, amelyben 80 százalékos részesedése van Szalay-Bobrovniczkynak. Idén áprilisban, két héttel a Fidesz választási győzelme után, kiderült, hogy a Magyar Honvédség tizenkét, L-39-es típusú gyakorló-kiképző repülőt vesz az Aero Vodochodytól. Akkor még nem lehetett tudni, hogy éppen Szalay-Bobrovniczkyt nevezik majd ki honvédelmi miniszternek.

Múlt héten írtuk meg, hogy Szalay-Bobrovniczky másik cége, a Transmashholding Hungary tulajdonosi körében a Tombor András tulajdonában és irányítása alatt álló Cato Investments Kft. jelent meg. A cégbírósági iratok szerint Tombor cége 50 százalékos tulajdonrészt szerzett a vasúti kocsigyártással foglalkozó orosz–magyar cégben – vagyis, az ő vállalkozása válthatja a honvédelmi miniszter Magyar Vagon Zrt.-jét. A NER-ben szintén jól beágyazott Tombor Andrást már számos kormányközeli szerepkörben ismerhettük meg – ő volt Habony Árpád hitelezője, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) alapítója és kurátora, de működtetett közös médiacéget Mészáros Lőrinccel is.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.