Hetente több mint tízezerrel nő a regisztrált álláskeresők száma a járvány miatt

Hetente több mint tízezerrel nő a regisztrált álláskeresők száma a járvány miatt

Fotó: Unpslash.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hetente 11-12 ezer fővel nő a regisztrált álláskeresők száma, amely immár meghaladta a 320 ezret is – írja a Népszava egy birtokába jutott háttéranyagra hivatkozva. Februárhoz képest 56 ezerrel több az álláskereső, a valós szám ennél is magasabb lehet.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapja szerint márciusban összesen 281 213-an kerestek munkát, azaz 17 ezerrel többen, mint februárban. Ez azonban a lap szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben nem tükrözi hűen a jelenlegi állapotokat. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium háttéranyagából ugyanakkor kiderül, április második hetében már 320 624 regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, a február végi adatokkal összevetve így már 56 ezerrel több munkanélkülit jelez a statisztika. A heti bontású statisztikából az látszik, hogy március vége óta hétről hétre 11-12 ezerrel nő az állásukat elvesztők száma. A valós szám pedig ennél még magasabb lehet, hiszen nem mindenki regisztráltatja magát a foglalkoztatási szolgálatnál.

Az NFSZ által közölt adatokból kiolvasható, hogy a koronavírus-járványt főként a nők, az 55 év felettiek, illetve a csupán általános iskolai végzettséggel vagy még azzal sem rendelkezők sínylették meg, azaz körükben növekedett erőteljesebben a munkanélküliség.

A munkanélküliség a turizmus-vendéglátásban dolgozókat sújtja leginkább. Április első két hetének statisztikája szerint ugyan az összes álláskereső kevesebb, mint 5 százaléka dolgozott korábban a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén, az új belépők körében azonban már jóval magasabb, 13 százalék feletti azok aránya, akik ezen nemzetgazdasági ágból érkeztek. Az újonnan regisztrált álláskeresők közül különösen magas arányban – az összes új álláskereső negyede, ötöde – dolgozott korábban ezen a területen Csongrád, Veszprém, illetve Zala megyében.