Hiába a kormányhatározat, az adóvisszatérítés továbbra sem mentes a végrehajtás alól

Hiába a kormányhatározat, az adóvisszatérítés továbbra sem mentes a végrehajtás alól

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a kormány legfrissebb döntése mentesíti a gyermeket nevelő szülők adóvisszatérítését a követelésfoglalás alól, ám a végrehajtók ettől még rátehetik a kezüket a pénzre – hívja fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

A tanácsadó cég lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint ha végrehajtható követelés van az adóssal szemben, akkor a végrehajtó elkezdi felkutatni az adós vagyontárgyait, amiből a jogszabályban meghatározott sorrendben és korlátokkal megpróbálja végrehajtani az adóssal szembeni követeléseket. Habár az adós egyes vagyontárgyai (gépjármű, ingatlan) közhiteles nyilvántartásban fellelhető, a jogszabályi korlátok miatt ezekre a legnehezebb végrehajtást indítani (és nincs is mindenkinek ingatlanja vagy gépjárműve). Így maradnak azok a vagyontárgyak, amiket talán nehezebb megtalálni.

Elsőre nagyon furcsán hangzik, de az állammal szemben fennálló követelés (azaz az a követelés, hogy az adós adóvisszatérítést fog kapni – majd valamikor) egy ugyanolyan vagyontárgy, mint egy ingatlan vagy egy gépjármű. Elvileg emiatt a végrehajtó jogszerűen adhatna ki egy felhívást a magyar államnak, akivel szemben az adósnak adóvisszatérítési követelése van, hogy az adóvisszatérítést jelentő követelést ne az adósnak, hanem közvetlenül neki, a végrehajtónak utalja át. A végrehajtóknak igen könnyű dolguk lenne, ugyanis sokaknak egy nagyon is biztos forrásból jelentős összeg érkezik majd februárban, és a végrehajtónak csak be kellene rá jelentkeznie a jogszabályi rendelkezések alapján. A kormányrendelet ennek az alkalmazását zárja ki.

Pálffy Miklós, a Niveus Consulting Group együttműködő partnere szerint ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy erre az összegre a végrehajtók egyáltalán nem tehetnék rá a kezüket. Amint az összeg megérkezett a bankszámlára, az ott lévő pénzre vonatkozó szabályok alapján lehet belőle végrehajtani (és azért a végrehajtók is sejtik, hogy a pénz mikor fog megérkezni) és a pénzből vásárolt esetleges értéktárgyakat is az általános szabályok alapján lehet majd végrehajtani. Akinek tehát inkasszó van például a bankszámláján, az rögtön el is fog esni ettől az összegtől.

A veszélyhelyzetre tekintettel a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítés előlegének követelésfoglalás alóli mentesítéséről szóló 17/2022. (I. 24.) kormányrendelet tehát mindenképpen könnyebbséget jelent az adósoknak, de leginkább az állam életét könnyíti meg azzal, hogy nem kell másnak utalni a visszatérítést, mint az eredeti jogosult. De ettől még az adóvisszatérítés azért nem mentesül a végrehajtás alól.