Hiába az infláció és a háború, jelentősen nőtt a szálláshelyek forgalma tavaly

Hiába az infláció és a háború, jelentősen nőtt a szálláshelyek forgalma tavaly

Szállodaszoba (Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megduplázódott tavaly a hozzánk érkező és itt meg is szálló turisták száma az előző évhez képest – ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentéséből. Az adatokból az is kiderül, hogy csak az év utolsó hónapjában 43 milliárdot költöttek az emberek a különféle vendéglátóhelyeken.

725 ezer vendég összesen 1,7 millió éjszakát töltött el valamilyen szálláshelyen – szállodában, panzióban vagy éppen kempingben – 2022 decemberében. Az arány nagyjából fele-fele a magyarokat és a külföldieket tekintve. A vendégek száma összességében így 28, míg a vendégéjszakáké 22 százalékkal emelkedett az előző év utolsó hónapjához képest. 

Szám szerint: 373 ezer belföldi vendég volt és 830 ezer éjszakát szálltak meg valahol, a legtöbben – 77 százalék – szállodában. A két legnépszerűbbnek bizonyuló turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidéke és a Balaton volt. Emellett 352 ezer turista is érkezett és 908 ezer esetben szálltak meg hazai szálláshelyeken, jelentős többségben ők is szállodában. A legnépszerűbb esetükben is a Budapest–Közép-Duna-vidék volt.

A KSH adatai szerint ebben a szektorban az összes bruttó árbevétel 43 milliárd forintot tett ki, amely folyó áron 58 százalékkal magasabb volt az előző évinél. Széchenyi Pihenőkártyával 2,1 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok, ez szintnén valamivel több a korábbi évhez képest. A statisztikai hivatal azt is közöte, hogy 2022 decemberében 1991 kereskedelmi szálláshely, köztük 826 szálloda és 884 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.

A teljes 2022-es évet tekintve azt látni, hogy a kereskedelmi szálláshelyeken mintegy 45 százalékkal több, összesen 26 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 18, a külföldiek 106 százalékkal több (15 millió, illetve 11 millió) éjszakát töltöttek el, mint az előző évben. a szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 464 milliárd forintot tett ki, ez 69 százalékos emelkedés 2021-hez képest.