Hiába olcsó most a gáz, az állam nem táraz be belőle

Hiába olcsó most a gáz, az állam nem táraz be belőle

Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába olcsó most a gáz a világpiacon, az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint nem látszik, hogy vásárolná és a tárolókba töltené az állami MVM. Pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton azt mondta, akkor tudnak új átlagfogyasztás feletti árakat megállapítani a lakossági fogyasztóknak, ha olcsó gázzal tudják megtölteni a tárolókat.

Tavaly nyáron vezette be a kormány az úgynevezett átlagfogyasztás fölött a versenypiacinak mondott árat, ami azóta 756 forint köbméterenként. A gáz tőzsdei ára azonban szeptember óta folyamatosan csökken, december óta pedig már alacsonyabb, mint a 756 forintos ár. „A magyar szabályozás jelenleg egy abszurd képet mutat. Olcsóbb, ha valaki a piacon gázt vesz, mintha lakossági fogyasztóként az átlagfogyasztás fölé megy” – mondta a Híradónak Balogh József energiakereskedelmi szakértő.

Gulyás Gergely a szombati kormányinfón megerősítette, hogy az átlag feletti fogyasztásért fizetendő tarifa április végéig változatlan marad (az átlagfogyasztás alatti 102 forintos pedig év végéig), függetlenül a világpiaci folyamatoktól. A miniszter szerint akkor tudnak majd dönteni új árakról, ha olcsó gázzal tudják megtölteni a gáztárolókat és elmondása szerint ezen dolgoznak is. A gáztárolók most körülbelül 36 százalékos töltöttségen állnak. A szakértő azt mondta a Híradónak, néhány kereskedőcég már most elkezdett olcsó gázt betárolni, de az állami MVM nincs köztük. „Lehet látni, hogy nagyon kevés a letárolás, nagyon sok a kitárolás. Tehát lehet, az ötlet jó, mert valójában a lent lévő gáznak az árát kellene – csúnya szóval – hígítani, de ahhoz az kellene, hogy elkezdjenek betárolni most. De nem ez történik” – mondta a szakértő.

A külkereskedelmi adatok alapján az elmúlt hetekben többször is kiszámolták, hogy a kormány tavaly akkor vette a legtöbb gázt az oroszoktól, amikor az a legdrágább volt.