Hódít a magyar kriptovaluta

Hódít a magyar kriptovaluta

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén többször is megrángatták a kriptovaluták árfolyamát különböző bejelentések, nyilatkozatok. Elon Musk, a Tesla autógyár és a Space X űrvállalkozás megálmodója például több alkalommal is tweetelt a bitcoinról, nevezetesen hogy már Teslát is lehet vásárolni kriptovalutáért, ami erősítette annak árfolyamát. Majd később arról, hogy – miután nagy energiafogyasztással lehet csak bitcoint bányászni – megszüntetik az ilyen vásárlás lehetőségét, ami után viszont zuhanni kezdett az árfolyam.

Musk éppen a napokban beszélt arról, hogy háromféle kriptovaluta van a birtokában, az első és legnagyobb értékű bitcoin, a második legjelentősebb ethereum, illetve dogecoin. Ez utolsó azért különösen érdekes, mert a vállalkozó már korábban is dicsérőleg beszélt a kriptovalutáról, amelyet 2013- ban viccként, a kriptovaluták bírálataként hoztak létre, aztán évekkel később mégis nagy karriert futott be. Ezen fellelkesülve egyre több kutyára utaló kriptovalutát hoztak létre, a legismertebb közülük a shiba inu coin, amely szintén népszerű befektetés, illetve fizetőeszköz.

Talán ennek is szerepe lehet abban, hogy négy magyar fiatal, az általuk létrehozott Hungarian Vizsla Inu (HVI) elnevezésében helyet kapott a japán inu (kutya) szócska. Bárhogy is történt, az biztos, hogy nagy siker a magyar kriptovaluta, hiszen alig több mint egy hónappal az indulás után az egekbe szökött a Vizsla Inu árfolyama. Londonban élő ismerősünk hét fontot fektetett a kriptovalutába június közepén, és most fogja a fejét, hogy miért nem többet, hiszen az a 7 fontnyi Vizsla Inu jelenleg már 200 fontot ér. – Ha ezer fontot fektettem volna bele, már meglenne a londoni lakás önrésze – ostorozta magát.

A hivatalos adatok szerint több mint egymillió százalékkal nőtt a kibocsátás óta az árfolyam, a hírek hatására a június végi 1200 holder (tulajdonos) két hét alatt 11-szeresére emelkedett. A nemzetközi érdeklődést jól mutatja, hogy mostanáig több mint ötven országból érkeztek a befektetők, és csak a Telegram oldalán ötezer fős angol nyelvű csoport cserél eszmét és híreket a Vizsláról. Július 8-án pedig a világ legnagyobb digitális pénzekkel foglalkozó platformjára, a Coinmarketcap.comra is felkerült a Hungarian Vizsla Inu, ami nagy sikernek számít.

Az alapítók célja, hogy októberre elérjék a százezer HVI-tulajdonost, a következő szint pedig az egymilliós holdertábor elérése. Örülhetnek ennek a hírnek a kutyatulajdonosok, illetve az állatmenhelyek, mert az alapítók döntése értelmében a HVI 10 százalékából állatmenhelyeknek szeretnének segítséget nyújtani. Amennyiben elérik az első lépcsőben tervezett 500 millió dolláros határt, úgy egymilliárd forint értékű támogatásra számíthatnak az állatmenhelyek, ami a valaha volt legnagyobb adományt jelenti.

A Vizsla Inu elfogadottságát jelzi, hogy – bár egyébként hazánkban kevés helyen lehet fizetni kriptovalutákkal – a HVI-t alig egy hónappal az indulás után már 12 helyen fogadják el. Lehet fizetni vele kávézóban, hotelben, virágboltban, de akár quadot is bérelhet, aki éppen arra vágyik, esetleg vízitúrák részvételi díját is kifizetheti a HVI-vel.