Huszonhat baltacsapás

Huszonhat baltacsapás

Ramil Safarov 2006. április 13-án a tárgyalásán. (Fotó: AFP / Kisbenedek Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harminc év – Harminc történet. Sorozatunkban, harminc évvel a rendszerváltozás után közelmúltunk tipikus történeteiből szemezgetünk.

Így utólag megállapíthatjuk, hogy 2012-ben az Orbán-rezsim jó mélyre elásta a magyar diplomácia nemzetközi jó hírét azzal, hogy kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot, a „baltás gyilkost”.

A hazai közvéleményt sokkolta a kegyetlen gyilkosság, amelyről 2004. február 19-én számolt be a sajtó. Az első hírek szerint „saját hallgatótársai fogták le azt az azerbajdzsáni katonatisztet, aki csütörtök hajnalban baltával meggyilkolt egy örmény katonát a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen”.

(...)

A véres gyilkosság indítéka a múltban gyökerező azeri–örmény fegyveres konfl iktus volt, amelyet a tettes még gyerekként szenvedett el, hangzott el az ítéletben. Safarov éppen azért döntött a katonatiszti pálya mellett, mert katonaként akarta megbosszulni az örmények tetteit.

(...)

2017 végén az Átlátszó arról közölt cikket, hogy egy dán lap összesen 2,9 milliárd – Azerbajdzsánból származó – dollár gyanús mozgását bizonyító banki dokumentumhoz jutott hozzá. A pénzből Magyarország is kapott 9 millió dollárt: egy befolyásos azeri politikus fiának Budapesten nyitott bankszámlájára több részletben érkezett a pénz.

Máig nem tudni, mi történt a Magyarországra utalt azerbajdzsáni milliárdokkal.

A teljes cikket elolvashatja a Magyar Hang november 1-jén megjelent 2019/44. számában .

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/44. számban? Itt megnézheti!